UOČI MEČA KARIJERE

Iron Puki: Ponovo se borim za prvaka Evrope bez podrške države, ali dat ću svoj maksimum

Očekujem dug meč. Ne želim ni ja odmah u „fight“. Viši je od mene. Dosta je mečeva radio na mnogo rundi, rekao je bh. bokser u najavi borbe

Sa press konferencije u Sarajevu. E. Ćosić

1.6.2023

Najbolji bh. bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki, branit će 3. juna WBA titulu prvaka Evrope na bokserskom spektaklu u njemačkom Baden Vurtembergu. 

Protivnik našem bokseru bit će višestruki prvak Francuske Siril Makiadi, najbolje rangirani borac s kojim se do sada susreo.

Naš bokser je trenutno na sjajnom skoru od 22 pobjede i jednim porazom, a nada se da će u subotu doći do 23. trijumfa.

Uoči velike borbe Puki je održao press konferenciju na kojoj se obratio medijima.

- Trebao sam imati jednu borbu u februaru, ali je ona otkazana, zbog čega sam više u treningu. Maltene sam išao iz priprema u pripreme. Odradio sam sve i kako sam do sada radio, spremao se. Svaki segment mi je bio važan da prođem oprezno i odgovorno. Nekad je lakše osvajati titulu nego braniti je zbog pritiska.

Bilo mi je važno da odradim dobre pripreme. Prezadovoljan sam rezultatima testiranja, što mi daje za pravo i da budem ambiciozan i motivisan za odbranu titule. 

Pokušati odbraniti pojas

Bit ću jedna od glavnih borbi u Njemačkoj. Sigurno da ću dati svoj maksimum da što bolje predstavim sebe i svoju Bosnu i Hercegovinu, da pokušam odbraniti pojas i da titula ostane u našoj BiH i našem Sarajevu - rekao je Puki.

Istakao je da je razočaran podrškom institucija, jer se ipak radi o prvaku Evrope i sedmom izazivaču za titulu svjetskog šampiona.

- Žao mi je što nema više razumijevanja i apelujem da se to promijeni i da se ozbiljnije počne razmišljati o zakonu u sportu.

Nadam se da će se odnos države promijeniti i sigurno da neću šutjeti na to. Jednostavno, ne dozvoljava mi karakter.

Bori se bez podrške

Idem da se borim s velesilama bez podrške. U svakom slučaju, maksimalno sam spreman i motivisan i da vratim pojas u BiH.

Želim da se još zahvalim onima koji su me podržali, jer sam imao duge pripreme. Posebno se želim zahvaliti društveno odgovornim kompanijama. Većina je kompenzacijski, ali mi je svaki vid sponzorstva značio.

Sponzori su mi pomogli, nije mi pomogla država za koju boksam i za koju ovo sve radim. Jer ja nastupam pod zastavom BiH - naglasio je Puki.

Lukav protivnik

Upitan kakav meč očekuje, Puki je odgovorio:

- Očekujem dug meč. Ne zelim ni ja odmah u „fight“. Viši je od mene. Dosta je mečeva radio na mnogo rundi.

Lukav je, prošao je duplo više rundi od mene. I ne smije se zanemariti, ići polako iz runde u rundu.

Obratio se i stručni komentator Hamid Guska.

- Edin sve sam organizuje, iza ostalih su timovi. Bitno je da je imao kvalitetne sparing partnere. Djeluje vrlo optimistično i samouvjereno. I nadam se da iza toga stoji taktička i dobra priprema i da će osvjetlati obraz BiH – kazao je Guska.

Borba između Pukija i Makiadija na bokserskom eventu koji organizuju 01NE Sport Menagment GmbH i promoter Danijel Todorović u njemačkom Baden Vurtembergu, bit će održana 3. juna uz direktan prijenos putem FACE TV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.