BIVŠI TRENER HABIBA

Havier Mendez otkrio "kap koja je prelila čašu" kod Habiba: Osam mjeseci su to radili, bilo mu je dosta

Habib Nurmagomedov se povukao iz profesionalnog bavljenja MMA-om krajem oktobra 2020. godine

Mendez: Bivši trener Nurmagomedova. Screenshot/Twitter

N. H.

5.7.2023

Habib Nurmagomedov (Khabib), neporaženi borac i bivši prvak UFC-a, posljednji meč je odradio krajem oktobra 2020. godine, kada je, u glavnoj borbi događaja UFC 254, završio Džastina Gejdžija (Justin Gaethje). Kralj lake kategorije je po treći put odbranio titulu šampiona te divizije, nakon čega se povukao u borilačku penziju s omjerom 29-0.

Dagestanac je svoju riječ o povlačenju, za razliku od mnogih, i održao, te ga do današnjeg dana nismo vidjeli u oktagonu.

Prema riječima trenera Haviera Mendeza (Javier), Habib je imao obaveze kao i svi drugi aktivni borci još osam mjeseci nakon odlaska u penziju. 

U navedenom periodu, bio je dio grupe boraca koji su bili testirani Američke antidopinške agencije (USADA), što podrazumijeva obavezne posjete agenata i pridržavanje pravila o boravištu. 

 - Nakon što se Habib penzionisao, još uvijek su ga testirali. Dana Vajt (White) ga nije uklonio iz grupe za testiranje jer se još uvijek nadao da će se Habib ponovno boriti - rekao je Mendez u razgovoru za Grosvenor Sport, pa istakao kako je bivšem šampionu s vremenom prekipjelo i odlučio je tome stati na kraj:

- Bilo mu je dosta testiranja. Dakle, rekao je Dani da se više ne želi testirati i da se više ne vraća. Bio je grubo testiran oko osam mjeseci prije nego što je rekao da mu je dosta – dodao je Mendez.

Nakon penzionisanja u nekoliko navrata se špekulisalo o njegovom povratku. Pričalo se o „superborbi“ između njega i Džordža Sent Pijera (Georges St-Pierrre), ali je 34-godišnjak ostao dosljedan svojoj odluci, pozivajući se na svoje razloge, od kojih je vjerovatno najznačajniji ispunjenje majčine želje da se prestane boriti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.