NAKON ODRŽANOG MEČA

Adesanja će proći nekažnjeno zbog rasističkog ispada, predsjednik UFC-a kaže da ga to ne interesuje

Israel Adesanja je neprestano koristio rasističke nazive za Drikusa Du Plesija iz razloga jer on nije "pravi Afrikanac"

Adesanja: Proći će nekažnjeno. Screenshot/Twitter

N. H.

10.7.2023

Jedan od rijetkih negativnih trenutaka na jučerašnjem UFC 290 događaju prouzrokovao je šampion srednje kategorije Israel Adesanja (Adesanya).

Neposredno nakon što je završen meč između Drikusa Du Plesija (Dricus Du Plessis) i Roberta Vitakera (Whittaker), Adesanja je ušao u kavez kako bi se suočio licem u lice s Du Plesijem.

Južnoafrikanac će biti novi izazivač Adesanji, a već nekoliko mjeseci tenzije su na najvišem nivou između njih dvojice. Sve je počelo Du Plesijevom izjavom o afričkim šampionima, odnosno kada je istakao da će on postati „prvi pravi“ afrički šampion, jer Kamaru Usman, Francis Enganu (Ngannou) i Adesanja ne treniraju na teritoriju Afrike.

Adsanji je to zasmetalo i uslijedile su brojne prozivke. Popularni „Stylebender“ se nadao da će Du Plesi izboriti napad na titulu, kako bi se moglu obračunati.

Adesanja je u kavezu neprestano Du Plesija nazivao rasističkom uvredom i „afričkim bratom“, a takvim izjavama je htio reći da Du Plesi nije izvorni Afrikanac, jer nije crn. 

Uslijedile su brojne rasprave na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju hoće li on snositi posljedice zbog svog ponašanja.

Dana Vajt (White), predsjednik UFC-a, održao je konferenciju za novinare, a jedna od tema je bio i prvak srednje kategorije.

- Koje su rasističke konotacije u svemu tome? On je crn, koga briga? Ne može me manje interesovati, ovo je borilački biznis. Adesanja može govoriti šta god želi, koga briga? Ljudi se žale zbog toga? Naravno da se žale, prava šteta – rekao je Vajt. 

UFC-ov predsjednik je pokazao da ga ne interesuju „rasistički“ ispadi njegovih šampiona, a postavlja se pitanje šta bi se desilo da su uloge bile obrnute. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.