BOKSERSKI SPEKTAKL

Fjuri teškom mukom do pobjede: Enganu nadmašio sva očekivanja

Jedan jedini nokdaun vidjeli smo u deset rundi ovog meča, a taj nokdaun djelo je Frensisa Enganua

Bokserski spektakl. Twitter / Francis Ngannou

S. S. / Fight Site

29.10.2023

Niko, niti jedan jedini analitičar nije očekivao da će Frensis Enganu (Francis Ngannou) pružiti ovakav otpor Tajsonu Fjuriju (Tyson Fury). Nokauterska snaga isticala se kao jedini Frensisov adut u meču protiv WBC-ovog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji, ali Frensis Enganu puno je više od toga, piše Fight Site.

‘‘Predator‘‘ je odradio fantastičnih deset rundi s Tajsonom Fjurijem, a iako je izgubio podijeljenom sudijskom odlukom, Enganu nema za čime žaliti. Jedan jedini nokdaun vidjeli smo u deset rundi ovog meča, a taj nokdaun djelo je Frensisa Enganua.

Ležao na tlu

Enganu je lijevim krošeom u trećoj rundi fantastično pogodio Fjurija i poslao ga je na tlo. Sudac je brojao Fjuriju, ali ‘‘Gypsy King‘‘ uspio se oporaviti i nastaviti borbu. Samopouzdanje Frensisa Enganua vidno se podiglo nakon tog trenutka i Enganu je tokom četvrte runde pokušavao doći do novog nokdauna. To mu nije pošlo za rukom i činilo se kako će to biti sve od Frensisa Enganua.

Bivši UFC-ov prvak počeo je kondicijski padati, a Fjuri je sve više preuzimao inicijativu. Prednjim direktom Fjuri je radio velike probleme svom protivniku, ali Enganu nije pokazao velik napredak samo u boksačkoj tehnici, nego i u kondicijskoj spremi. Uspio je Ngannou uhvatiti novi zalet tokom sedme runde, a zatim je odradio i jako dobru osmu rundu.

Šokirano je izgledao Tajson Fjuri u tim trenucima, a šok je vjerojatno vladao među svima koji su gledali ovaj meč. Enganu je pružao bolji otpor nego mnogi vrhunski teškaši s kojima je Fjuri proteklih godina dijelio ring. Nažalost po ‘‘Predatora‘‘, Fjuri je ostao pribran, dobro je odradio posljednje dvije runde i uspio je doći do pobjede.

Prvi meč

Iako je ‘‘izlizano‘‘ pisati ‘‘kako je određeni borac izgubio, ali osvojio je srca navijača‘‘, nema boljeg trenutka za napisati nešto takvo. Izgubiti podijeljenom sudijskom odlukom od Tajsona Fjurija u svom profesionalnom boksačkom debiju gotovo je ravno pobjedi nad Fjurijem. ‘‘Gypsy King‘‘ večeras je odradio svoj 35. profesionalni meč, a Frensis Enganu sve do ove godine bio je isključivo profesionalni MMA borac. Nekoliko mjeseci Enganu se pripremao za bokserski debi, a pohvale zaslužuje i Majk Tajson koji je očito odradio sjajan posao mentorirajući Enganua.

Meč između Enganua i Fjurija nerijetko je najavljivan kao ‘‘cirkus‘‘, ali na kraju smo dobili odličan teškaški obračun o kojem će se dugo pričati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.