IMPRESIVNA ZARADA

Prvi bokserski meč Frensisu Enganuu donio 10 miliona dolara

Tajson Fjuri zaradio minimalno 50 miliona dolara

Tajson Fjuri i Francis Enganu. Getty images

N. Č.

29.10.2023

Nakon što je napustio UFC i najavio svoj ulazak u profesionalni boks, Frensis Enganu (Francis Ngannou) nije samo dokazao svoju hrabrost, već je sinoć iznenadio sve kritičare svojim debi mečem protiv Tajsona Fjurija (Tyson Fury). Uprkos porazu, njegova odlučnost i performans učinili su ovu priču još spektakularnijom, posebno s obzirom na da je ovo bio njegov prvi meč u boksu.

Sportski spektakl

Frensis Enganu uskoro bi trebao biti uključen u rang listu WBC-a, vjerojatno među deset najboljih boksera. Ovu vijest potvrdio je predsjednik WBC-a, otvarajući put za nove zanimljive borbe u budućnosti.

No, osim sportskog aspekta, također su poznate neslužbene informacije o iznosima koje su oba boksera zaradila u ovom spektaklu. Tyson Fury, kako se navodi, zaradio je minimalnih 50 miliona dolara za svoj nastup sinoć, a taj iznos mogao bi se povećati na impresivnih 65 miliona dolara zbog ugovora koji je potpisao s Saudijskom Arabijom i njihovom Skill Challenge Entertainment promocijom.

Fantastičan meč

S druge strane, Fransis Enganu, iako je zaradio znatno manje u poređenju s Fjurijem, također je osigurao značajan honorar. Svoj debi meč u boksu završio je s oko 10 milijuna dolara na računu, što je značajna razlika u odnosu na njegove prethodne UFC nastupe. Za svoj posljednji UFC meč protiv, zaradio je 600.000 dolara.

Fransis Enganu je sinoć od prve sekunde pokazao svoju namjeru da ne dolazi samo po novac, već da se želi takmičitii i pobijediti Tajsona Fjurija. Iako je zabilježio poraz, njegov moralni uspjeh u ovom spektakularnom boksačkom meču ostaje neosporen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.