KOŠARKA

Borba sarajevskih košarkaških rivala se preselila van parketa

Avaz.ba

17.5.2018

Borba sarajevskih rivala, Bosna-Royala i Sparsa, za plasman u Drugu regionalnu ABA ligu prešla je granice košarkaškog terena.

Spars je u utorak u drugom meču u dvorani Grbavica savladao "Studente" i izborio majstoricu za treće mjesto u Prvenstvu Bosne i Hercegovine koja bi se trebala igrati u dvorani Skenderija.

Nakon utakmice na Grbavici prašinu je podigla izjava direktora Sparsa Nermina Selimovića o sudiji Harisu Bijediću, koji je prisustvovao spomenutom meču.

- Bijedić mi je poslije utakmice rekao da on sudi utakmicu u subotu i da će nam on presuditi te da smo našu šansu propustili protiv Zrinjskog - izjavio je Selimović, zatraživši izuzeće suca Bijedića.

Potom je stigla vijest da je komesar takmičenja Almir Akšamija za majstoricu delegirao sudački trio Ademir Zurapović, Ernad Karović i Dragan Porobić.

Bio je to povod da se saopćenjem oglasi Košarkaški klub Bosna-Royal.

- Ko želi ugasiti brend „KK Bosna" i kome smeta povratak KK „Bosna" na međunarodnu scenu?

- Je li direktor KK "Spars" gosp. Selimović zadovoljan delegiranim sudijama i je li on delegirao sudije koje njemu odgovaraju i one koji su njegovi prijatelji?

-Gosp. Selimović je očito znao da će se igrati i treća utakmica između KK "Bosna" i KK "Spars" pa se u svom sopštenju pita kako to da nismo sedam dana ranije zakazali treću utakmicu?

- Da smo znali ono što je znao i gosp. Selimović, prije odigravanja druge utakmice, zakazali bi odmah treću utakmicu.

- Naravno da se gosp. Selimović ne osvrće na sudjenje u drugoj utakmici i molim javnost i medije da ponovo pogledaju utakmicu.

- Zna li javnost ko vodi prvenstvo BiH i ko delegira sudije? Prvenstvo BiH vodi kancelarija Kantonalnog saveza Sarajevo i oni nominiraju sudije cijelu sezonu.

- Predsjednik Kantonalnog saveza Sarajevo već osam godina je predsjednik KK "Spars" gosp. Nihad Selimović!

- Zna li javnost da KK "Bosna" čak nema ni svog predstavnika u Upravnom odboru Kantonalnog saveza Sarajevo?!!

- Zna li javnost čija je firma sponzor sudijske organizacije i sudija koje sude Prvenstvo BiH? Oznaka na sudijskoj opremi "No1" je brend firme čiji je vlasnik predsjednik KK "Spars".

- Ima li i jedna država na svijetu da je firma predsjednika kluba sponzor sudijama?

- Zna li javnost kome je stalo i ko bi najviše profitirao da se KK "Bosna" ugasi?

Pozivamo navijače i sve one koji vole KK „Bosna" da dodju, u nedjelju u 18,00 sati, u Skenderiju i da svi zajedno fer play navijanjem ne dozvolimo uništavanje KK „Bosna", te da svi zajedno proslavimo plasman u ABA ligu.

Bosna je klub sviju nas, svima nama na ponos. Za Bosnu se ne navija, Bosna se voli" - navodi se u saopćenju KK Bosna-Royal, koje potpisuje predsjednik Harun Mahmutović.

Nakon saopćenja Košarkaškog kluba Bosna-Royal uslijedila je i reakcija KK Spars, koji se također oglasio saopćenjem za javnost.

U saopćenju medijima navodi se sljedeće:

- Treća utakmica između KK „ROYAL BOSNA“ i OKK „SPARS“ treba da bude praznik košarke u Sarajevu i poklon Sarajlijama i BH javnosti, da u sportskoj atmosferi navijaju za voljeni klub, bilo to KK „ROYAL BOSNA“ ili OKK „SPARS“. To svakako ne smije biti poziv da se „ne dozvoli uništavanje KK „Bosna“, kako je navedeno u saopštenju KK „ROYAL BOSNA“, iz kojeg se jasno zaključuje da je pobjeda KK “ROYAL BOSNA“, po svaku cijenu, jedina šansa za opstanak Kluba, a izdato saopštenje alat za manipulisanje javnosti.

Krajnje je nekorektno i prije svega bezobrazno, pripisivati katastrofalnu situaciju i propast KK “Bosna“ nekome ko nema dodirne tačke sa tim Klubom. Svima je dobro poznato ko su osobe koje su proizvele milionske dugove KK „Bosna“, te dovele do propasti najvećeg košarkaškog brenda BiH.

Javnosti je poznato da KK „Bosna“ već godinama ne egzistira kao klub, jer su svi računi blokirani i sve što je vrijedilo, uništeno je. KK „Royal“ je klub osnovan prije nekoliko godina i koji u svojoj registraciji ne sadrži ime Bosna, već ga je naknadno pripojio imenu Royal, kako bi zavarali javnost.

Manipulator Harun Mahmutović, koji je dobro poznat košarkaškoj javnosti kao bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, koji je zavio Savez u crno, odlično to koristi, te zloupotrebljava ime KK „Bosna“. Sjetimo se samo press konferencije na kojoj je plakao kada su naše zlatne kadete trebali izbaciti sa Evropskog prvenstva zbog neplaćanja kotizacije u iznosu od 10.000 Eura. I da nije tada FIS uplatio kotizaciju, bili bismo izbačeni sa Evropskog prvenstva! U istom tom periodu je manipulator Harun Mahmutović, sa računa Saveza prebacio na svoj privatni račun na desetine hiljada konvertibilnih maraka. Šta očekivati od čovjeka koji je i tada bio spreman izmanipulisati kompletnu sportsku javnost BiH?!

Iznositi laži kako Kantonalni košarkaški savez Sarajevo delegira suce, je samo jedna u nizu laži manipulatora Haruna Mahmutvića. Komesar takmičenja je gosp. Almir Akšamija, jedan čestit čovjek koji je uposlenik Košarkaskog saveza BiH, a ne Kantonalnog saveza Sarajevo. Isto tako, laž je da Košarkaški klub „Bosna“ nema predstavnika u Upravnom odboru Kantonalnog košarkaškog saveza. Košarkaški klub Bosna ima predstavnika u Upravnom odboru, samo je problem što se svakih nekoliko mjeseci u KK Bosna mijenja rukovodstvo, te dolaze novi ljudi. Ispred KK Bosna u Upravni odbor je imenovan Admir Bukva, bivši direktor kluba.

Pričati o sportskoj opremi je samo još jedna u nizu „podvala“. Oprema brenda „No1“ je oficijelna oprema Košarkaskog saveza BiH. „No1“ oprema je donirana Košarkaškom savezu BiH kao i brojnim drugim sportskim kolektivima u Bosni i Hercegovini. Čak šta više, jedan dio opreme je doniran i omladinskom pogonu KK „ROYAL BOSNA“, a istom je nuđena i besplatna oprema za seniorsku ekipu, ali na žalost, Uprava kluba se odlučila kupiti opremu od firme iz Banja Luke, jer se pojedinci ne bi mogli „rastaljivati“ na poklonjenoj opremi.

Besmisleno je pričati o drugoj utakmici, u kojoj je OKK „SPARS“ pobjedio sa 14 poena razlike i dovoljno je citirati izjavu trenera KK „ROYAL BOSNA“ gosp.Denisa Bajramovića: „ Zaslužena pobjeda SPARSA. Imali su više energije.“

Za razliku od gosp. Mahmutovića, koji ima jedan cilj, prevariti, lagati , manipulisati, OKK „SPARS“ je zdrav projekat postavljen na zdravim temeljima, koji u proteklom periodu proizveo toliko reprezentativaca da danas ti igrači čine okosnicu svih reprezentativnih selekcija BiH. Čak je nekoliko igrača iz sastava Bosne poniklo u OKK „SPARS“.

OKK „SPARS“ je jedan od rijetkih sportskih klubova koji i nakon poraza uvijek čestita pobjedniku i pohvali suđenje.

Za razliku od gospodina Mahmutovića koji je želio obezbjediti sudijsku pomoć, kada već ne može biti siguran u igru svoje ekipe, OKK „SPARS“ samo želi pošteno suđenje, igru u duhu fair play-a i da pobjedu ostvari bolja ekipa na parketu.

Krajnje je vrijeme da se ljudi ne dovode u zabludu „lažnih emocija“ izraženih od manipulatora Haruna Mahmutovića, već da sagledaju stvarno stanje i da osude stvarne krivce koji su uništili najveći košarkaški brend BiH, KK „Bosna“.

I ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje košarke da prisustvuju utakmici, te da se sami uvjere u kvalitet i jedne i druge ekipe i da sami donesu sud, a ne da nasjedaju na laži i podvale manipulatora Haruna Mahmutovića. Pozivamo navijače da navijaju za svoj klub, a neka bolji pobjedi i slavi plasman u ABA 2 ligu - navodi se u saopćenjui KK SPARS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.