KOŠARKA

Bosna ostaje bez Upravnog odbora, otišao i najbolji igrač

Osipa se i igrački kadar “Studenata”

Avaz Sport

22.7.2018

Harun Mahmutović nedavno je saopćio da podnosi ostavku na dužnost predsjednika Upravnog odbora Košarkaškog kluba Bosna-Royal.

Zbog toga je sazvana sjednica Upravnog odbora na kojoj su, prema nezvaničnim informacijama, putem Mahmutovića krenula još najmanje petorica članova klupskog rukovodstva, odnosno svi koji su bili prisutni na sastanku. Navodno su i oni najavili ostavke.

Ako je tačna, ova informacija pokazuje da su sarajevski “Studenti” suočeni s novom krizom.

Mnogo dilema

U periodu u kojem se klubovi obično kadrovski jačaju, kompletiraju ekipu, prave budžete za narednu sezonu... Bosna bi mogla krenuti suprotnim putem koji donosi mnogo dilema.

Ako su ostavke podnijete, pitanje je zašto se o njima zvanično ne obavijesti javnost ili barem klupska skupština koja bi se, kao najviši organ, trebala što prije sastati i odlučiti ko će voditi klub u narednom periodu, ako je, naglašavamo, zaista tačno da je većina članova UO najavila odlazak.

Veliki dugovi

”Studenti” su i bez turbulencija u rukovodstvu u svojevrsnom škripcu. Izborili su plasman u Drugu ABA ligu, ali sada je problem kako finansirati i formirati sastav koji bi, za razliku od prošle sezone (pretposljednje mjesto u ABA 2), bio konkurentan rivalima u regionu.

Novca za sada nema, a sve je manje i vremena. Osipa se i igrački kadar. Gomilaju se jedino dugovi koji su, prema nezvaničnim informacijama, dostigli iznos od nekoliko stotina hiljada maraka.

Šturanović u Rumuniji

Bosna je ostala bez najboljeg igrača. Maksim Šturanović potvrdio nam je da se neće vraćati u redove “Studenata”. Karijeru bi trebao nastaviti u rumunskom Piteštiju.

- Niko me iz Bosne nije zvao od završetka sezona. Ne znam šta se dešava niti šta misle u klubu - rekao je crnogorski centar, koji nam je potvrdio da i prema njemu i njegovim već bivšim suigračima u Bosni postoje značajna dugovanja iz protekle dvije sezone.

Dvije uprave

Određenu konfuziju unosi činjenica da vlastite upravne odbore imaju i KK Bosna i KK Royal. KK Bosna je zbog velikih dugovanja i blokade računa još 2014. ustupio KK Royal pravo korištenja Bosninog imena i grba.

Rad bivšeg prvaka Evrope time je zamrznut. Istina, ostali su funkcionirati i Upravni odbor i Skupština KK Bosna, ali kompletno poslovanje odvija se preko KK Royal, odnosno njegovih ovlaštenih lica. Stoga (najavljene) ostavke u KK Bosna suštinski ne znače ništa dok isto ne bude provedeno i u KK Royal, koji se takmiči pod imenom Bosna-Royal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.