KOŠARKA

Još pamtim pakao iz Skenderije 1997. godine

Sjećam se da je Nenad Marković odigrao odličnu utakmicu

Veljko Mršić: Sportski direktor zagrebačke Cedevite. Arhiva

Piše: Er. BIJEDIĆ

12.11.2018

Prije nešto više od 21 godinu, 29. novembra 1997. u sarajevskoj Skenderiji odigran je jedan od najvećih sportskih mečeva u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine.

Hram naše košarke bio je domaćin susreta BiH – Hrvatska u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1999.

Bio je to, bez pretjerivanja, epski duel. Skenderija se tresla te večeri, u prepunoj dvorani je bilo sedam-osam hiljada gledalaca, sudijska pištaljka nije se čula od buke...

Inspiracija igračima

Reprezentacija BiH je predvođena fenomenalnim Nenadom Markovićem savladala (74:67) naše zapadne susjede čiji je kapiten bio Veljko Mršić, a bili su tu još Dino Rađa, Damir Mulaomerović... I danas, 21 godinu poslije i stotina utakmica, Mršić pamti Skenderiju.

- Shvatam tu situaciju koja je bila u tim godinama, odmah poslije rata. Ljudi bili dosta napaljeni, atmosfera je bila odlična, a sve to inspirira igrače da igraju dobro, daju sve od sebe za pobjedu.

Sjećam se da je Neno Marković odigrao odličnu utakmicu, on je zabio 30 koševa, a ja sam dao 27. Kasnije smo nas dvojica igrali zajedno u Olimpijakosu i imali smo baš dobro prijateljstvo, družili smo se stalno dok smo bili u Grčkoj – kazao je Mršić.

Dvije decenije kasnije Mršić je sportski direktor zagrebačke Cedevite, jednog od najboljih klubova u regionu.

Određeni rejting

- Vidio sam se kao trener, došao sam tu i do nekog rejtinga. Napravio sam neke zanimljive stvari, ne onakve kakve sam očekivao, međutim, nije to ni loše izgledalo. Onda me je pozvao predsjednik Cedevite Emil Tedeschi i ponudio mi ovu poziciju. Prihvatio sam, a vrijeme će pokazati što i kako smo napravili – istakao je Mršić i osvrnuo se na bh. igrače:

- Upravo su iz Cedevite u NBA ligu otišli Jusuf Nurkić i Džanan Musa. Oni su došli kao veoma mladi, Nurkić kao junior je na prvom treningu bio kod mene. Musa je vrlo brzo ušao u prvu ekipu. Sigurno će biti i u budućnosti igrača iz BiH u Cedeviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.