KS BIH

Slučajem "Mahmutović" bavi se i Tužilaštvo

Bivši generalni sekretar traži pola miliona maraka za neisplaćene provizije

Mahmutović: Poziva se na ugovor o radu

Piše: E. J.

13.2.2019

U Sarajevu je počelo suđenje prema tužbi Haruna Mahmutovića protiv Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, u kojoj bivši generalni sekretar traži čak 500.000 KM za neisplaćene provizije na koje je, kako tvrdi, imao pravo prema odredbi ugovoru o radu s KSBiH.

Slučaj je više nego intrigantan, jer se radi o ogromnoj cifri, koja bi, zajedno s kamatama, dovela ionako finansijski iznureni Košarkaški savez BiH na ivicu propasti.

Održano ročište

Aktuelni generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan, koji je funkciju preuzeo u novembru prošle godine (Mahmutović je generalni sekretar KSBiH bio od jula 2010. do aprila 2016.), potvrdio je za naš list da je parnica u toku.

- Mahmutović je podnio tužbu, mi se moramo braniti. Održano je ročište, a sada slijedi izvođenje dokaza. Vršit će se, između ostalog, finansijsko vještačenje, kao i grafološko vještačenje potpisa na pojedinim ugovorima - kaže Čolan.

Mahmutović se poziva na odredbu u ugovoru o radu prema kojoj je imao pravo na naknadu od 20 procenata od svih sponzorskih i donatorskih ugovora koje je KSBiH sklopio sa pravnim subjektima.

No, ono što unosi zabunu jeste činjenica da su kao osnov za ranije isplate Mahmutoviću (približno 185.000 KM), što su utvrdili inspektori Porezne uprave i Finansijske policije, navođeni ugovori o djelu, koji, međutim, ne postoje.

Čak je i porez na ove transakcije, za koje je naloge potpisivao Mahmutović, plaćan kao da je riječ o ugovoru o djelu, zbog čega je Savezu naknadno zaračunato više od 100.000 maraka poreza! Finansijska policija utvrdila je još niz kršenja odredbi kako zakonskih propisa, tako i Statuta KSBiH u periodu od 2011. do 2016. godine.

Zamršen spor

- Angažirali smo advokata i, na osnovu svega što budemo utvrdili, možda ćemo i mi preduzeti akciju, ali za to moramo pričekati odluku Suda u ovom slučaju - objašnjava Čolan.

Koliko je ovo zamršen slučaj, govori podatak da se njime, kako smo ranije pisali, već duže vrijeme bavi Tužilaštvo BiH, što nam je potvrdio Čolan.

- Predmet se nalazi u Tužilaštvu, mi imamo zapisnik o dokumentaciji koju su inspektori izuzeli prilikom kontrole.

Dio tih papira vjerovatno ćemo morati tražiti da bismo ih priložili u ovoj parnici i koristili kao dokaze - rekao je Čolan, naglasivši da Tužilaštvo vodi slučaj neovisne o aktuelnoj parnici između Mahmutovića i KSBiH.

Imamović tvrdi da nije potpisao ugovor

Na Mahmutovićevom ugovoru sa spomenutom odredbom o procentima stoji potpis bivšeg predsjednika Upravnog odbora KSBiH Nihada Imamovića. Međutim...

- Imamović je dao izjavu u kojoj je naveo da to nije njegov potpis, što će biti predmet vještačenja na Sudu - kaže Čolan.

No, zanimljivo je da su inspektori utvrdili da je Imamović potpisivanjem ugovora (od 12. jula 2010.) u svojstvu predsjednika Upravnog odbora, kojim je Mahmutović imenovan za vršioca dužnosti generalnog sekretara na tri mjeseca, prekršio Statut Saveza.

Utvrdili su, naime, da je Imamović dužnost predsjednika, u skladu sa sistemom rotacije, trebao preuzeti tek 27. jula 2010., a konstatirali su i da je, prema Statutu, generalnog sekretara trebala imenovati Skupština KSBiH, što u slučaju Mahmutovića nije ispoštovano.

Nema nagodbe

Čolan nam je potvrdio da Savez ne može praviti nikakve nagodbe u ovom slučaju.

- O tome nema govora. Ne možemo ići ni u kakve nagodbe, pogotovo ako se pokaže da su vršene radnje štetne po Savez - kaže Čolan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.