POJAČANJA

Košarkaški savez otkrio kada će Roberson debitirati u dresu BiH

FIBA je 10. februar odredila kao krajnji rok za registraciju

Roberson: Novi igrač Galatasaraja. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

6.2.2020

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je potvrdio da je američki bek Džon Roberson (John) danas dobio bh. državljanstvo.

No, naglašava se da novi član turskog Galatasaraja neće moći igrati u predstojećim kvalifikacijskim mečevima za Evropsko prvenstvo 2021. godine protiv Latvije (21. februar) i Grčke (24. februar) zbog kratkog roka da se obave administrativne procedure za prijavu Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA).

- Želimo vas ovim putem informirati da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 4. sjednici održanoj 06.02.2020. godine odobrilo izdavanje Rješenja o državljanstvu za igrača John Daniel Robersona te su se stekli uvjeti da imenovani igrač dobije status naturaliziranog igrača i pravo nastupa za seniorsku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Imenovani igrač neće biti u mogućnosti da ostvari pravo nastupa u prvom kvalifikacijskom periodu koji je na programu od 17.02.do 25.02.2020. godine obzirom na administrativne procedure koje se moraju realizirati i rok koji je FIBA Europe odredila za registraciju, a to je 10.02.2020. godine.

Takođe, koristimo priliku da vas informiramo da će John Daniel Roberson biti u mogućnosti da nastupa za seniorsku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u drugom kvalifikacijskom periodu 25.11. – 01.12.2020. godine - navodi se u saopćenju KSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.