NBA LIGA

Musin saigrač poručio: Spreman sam odreći se svega, sezonu trebamo bojkotirati

Poziv na reforme u društvu

Irving: Neće praviti probleme. Twitter

Avaz.ba

13.6.2020

Zvijezda Bruklina Kajri Irving (Kyrie) i saigrač našeg Džanana Muse se prema navodima više američkih medija usprotivio predloženom planu nastavka NBA sezone te je na video konferenciji na kojoj je sudjelovalo više od 80 košarkaša čak predložio bojkot ostatka sezone u znak prosvjeda protiv rasizma.

Na video konferenciji igrača nije sudjelovala najveća košarkaška zvijezda današnjice Lebron Džejms (LeBron James), pa je u njegovom odsustvu glavnu riječ, izgleda, preuzeo njegov bivši suigrač iz Klivlenda Irving s kojim je 2016. godine osvojio naslov NBA prvaka.

- Ja sam protiv odlaska u Orlando. Tu mi nešto smrdi... Protiv sam sistemskog rasizma i spreman sam se odreći svega što imam za društvene reforme, citiran je Irving na internetskoj stranici "theathletic.com".

Reporter stranice yahoo.com ipak je napisao kako je Irving dodao da će podržati igrače ukoliko ipak odluče nastaviti sezonu prema planu vodstva lige prema kojem će se 22 ekipe u "Disney Worldu" i na jednom mjestu odigrati ostatak ligaškog dijela sezone i čitavo doigravanje. 

Video konferencija igrača trajala je oko dva sata, no glavna tema nisu bili uvjeti koje će igrače dočekati u Orlandu već poziv na reforme u društvu.

Inače, Oko 150 NBA igrača razmišlja da otkaže učešće u restartu sezone 2019/20, prenio je "Clutch Points".

Košarkaši se protive nastavku sezone iz više razloga. Neki od njih izražavaju zabrinutost radi povratka na teren i života u istom kampusu zbog pandemije koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.