ODLUKE

Najbolja australska košarkašica odustala od Olimpijskih igara

Liz Kembidž ne putuje u Japan zbog narušenog mentalnog zdravlja

Kembidž: Balon joj zastrašujuć. TWITTER

E. Ćosić

16.7.2021

Reprezentacija Australije je uz Amerikanke jedan od najvećih favorita za osvajanje zlata u ženskoj konkurenciji. Međutim, šanse Australijanki su znatno otpale nakon što je najveća zvijezda i jedna od najboljih košarkašica svijeta Elizabet Kembidž (Elizabeth Cambage) odustala od putovanja u Tokio.

- Svi koji me poznaju znaju da mi je jedan od najvećih snova da osvojim zlatnu olimpijsku medalju sa reprezentacijom. Svaki sportista na Olimpijskim igrama treba da bude na svom mentalnom i fizičkom vrhuncu, a trenutno sam daleko od mjesta gdje želim i moram da budem. Nije tajna da sam u prošlosti imala problema sa mentalnim zdravljem, a nedavno sam se zaista zabrinula što ću tokom Igara biti u balonu. Nema porodice. Nema prijatelja. Nema navijača. Ne postoji sistem podrške izvan mog tima. Iskreno sve to mi je zastrašujuće. Prošlog mjeseca imala sam napade panike, ne spavam i ne jedem, poručila je Liz, te dodala:

- Oslanjanje na svakodnevne lijekove za kontrolu anksioznosti trenutno nije ono što želim da radim, posebno kada učestvujem u takmičenju na najvećoj sportskoj sceni na svijetu. Srce me boli što moram da objavim da se povlačim sa Olimpijskih igara, ali mislim da je to najbolje za reprezentaciju i mene samu. Želim im svu sreću u Tokiju i nadam se da će osvojiti zlatnu medalju - napisala je Kembidž na društvenim mrežama.

Da Austrlijanka ima problema ljubiteljima košarke je bilo jasno tokom Ol star utakmice WNBA zvijezda i reprezentacije Amerike, kada je Kembidž kompletan susret odgledala sa klupe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.