LEGENDARNI STRUČNJAK

Tanjević: Uživam da gledam utakmice, ali mi Euroliga djeluje kao lažna NBA

Ne volim kada one imaju veći značaj od nacionalnih prvenstva ili od reprezentacija - rekao je Tanjević

Tanjević: Euroliga mora obezbijediti igračima nastup za reprezentacije. arhiv

E. Ć.

31.12.2021

Nekadašnji trener Bogdan Tanjević je u intervjuu za italijanski "Il Piccolo" govorio o aktuelnoj situaciji u evropskoj košarci. Legendarni Tanjević smatra da ima previše utakmica i da je to problem, a današnju Euroligu nazvao je "lažnom NBA".

Kada je Tanjević predvodio sarajevsku Bosnu do titule evropskog prvaka 1979. godine, u tadašnjem Kupu evropskih prvaka igralo se 17 utakmica. Sada se toliko mečeva odigra u polusezoni Eurolige. 

- Možda žele da otkažu državna prvenstva. Euroliga mi djeluje kao lažna NBA. Prvo pravilo tržišta je da budeš solventan kako bi preživio i ostao u traženim brojevima. Real mora da potroši 45 miliona eura, ali kako onda mogu da nastave? Gdje su računi od televizijskih prava ili od naplate ulaznica? NBA može da se isplati preko toga. Ali ovdje? - rekao je Tanjević.

- Uživam da gledam utakmice ali ne volim kada one imaju veći značaj od nacionalnih prvenstva ili od reprezentacija. Tu se slažem sa predsjednikom Italijanskog saveza. U pravu je kada očekuje da reprezentacije imaju sve igrače na raspolaganju u kvalifikacionim prozorima. Euroliga bi morala da garantuje za te igrače. Čak i NBA - poručio je Tanjević za italijanski "Il Piccolo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.