AKTUELNI PRVACI EVROPE

Slovenci nisu izgubili pet godina na Eurobasketu, a onda su ih srušili "Zmajevi"

Te 2017. godine Slovenci su furiozno došli do finala, bez ijednog poraza

Nurkić: Jedan od junaka pobjede. FIBA

E. Ć.

5.9.2022

Košarkaška reprezentacija Slovenije jedan je od favorita za osvajanje Evropskog prvenstva. Aktuelne prvake Evrope i na ovom prvenstvu predvode Luka Dončić, Goran Dragić, Klemen Prepelič, a tu su i Majk Tobi (Mike Tobey), Vlatko Čančar, Zoran Dragić... 

Te 2017. godine Slovenci su furiozno došli do finala, bez ijednog poraza, a onda tamo pobijedili selekciju Srbije sa 93:85. Redom su padale reprezentacije Poljske, Finske, Grčke, Islanda i Francuske. Potom su Dončić i društvo pobjeđivali Ukrajinu, Latviju i na kraju Španiju, do finala sa Srbijom. 


Tamo gdje su stali te 2017., Slovenci su nastavili i ove godine. U prvom kolu su pobijedili Litvaniju rezultatom 92:85, a u drugom Mađare sa uvjerljivih 103:88.

Očekivali su da će savladati i Bosnu i Hercegovinu, te tako ovjeriti plasman u narednu rundu, ali su se zainatili Džanan Musa, Džon Roberson (John), Jusuf Nurkić, Miralem Halilović i ekipa.

Podsjetimo, "Zmajeve su" do pobjede vodili sjajni Džon Roberson (John) sa 23 poena, Džanan Musa sa 22, Miralem Halilović sa 13, te Edin Atić i Jusuf Nurkić sa po 12.

U redovima Slovenije najraspoloženiji je bio Vlatko Čančar sa 22 poena, dok je Goran Dragić ubacio 20 poena. Prva zvijezda tima Luka Dončić zaustavljen je na 16 poena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.