PAT POZICIJA

Zašto niko ne želi da bude selektor košarkaške reprezentacije Hrvatske

U utorak sam kontaktirao četiri najbolje opcije za mjesto selektora Hrvatske, rekao je Petrović

Aleksandar Petrović. Arhiva

G. Š.

27.9.2022

Aleksandar Petrović je od nedavno sportski direktorHrvatskog košarkaškog saveza, a jedna od prvih stvari koje su na njegovom rasporedu je traženje novog selektora.


Obavljeni pregovori

- U utorak sam kontaktirao četiri najbolje opcije za mjesto selektora Hrvatske. Bilo mi je bitmp dobiti ih u isto vrijeme i uspjelo mi je. Igor Miličić je vruća roba, ima ugovor do kraja 2023. godine, a žele mu ga produžiti do 2024. godine. S druge strane, Dario Đerđa (Gjergja) je napravio sjajan posao s Belgijom i jedini srušio Španiju, ali je u sjajnoj poziciji da izbori SP. Nismo pijani milijarderi da razbijamo ugovor s pola miliona eura. To je realnost, ali da ne bi bilo šumova u eteru išao sam razjasniti situaciju. Trenutno je na njih nemoguće računati", kaže Petrović pa nastavlja:

- U isto vrijeme sam zvao i svog dragog sugrađanina Nevena Spahiju i ponudio mu da bude kratkoročno ili dugoročno selektor, neka bira. Nažalost, ima druge planove. Ostao je Golemac kod kojeg sam bio u Ljubljani. Zainteresiran je, ali u ovom trenu kao trener koji skuplja iskustvo i u najboljim godinama ne može raditi dva projekta. Nemoguće je bilo pronaći rješenje u ovom trenu.

Također, Petrović je dodao i ovo:

- Uzeo sam time-out do 10. oktobra pa ću imati jasniju sliku što i kako dalje. Moram u razgovorima s vodećim ljudima HKS-a prelomiti kojim putem krenuti. Imam naznaka kvalitetnog, vrhunskog rješenja, ali u junu. Moram sad donijeti prijedlog da ispratimo dva prozora i onda dobijemo trenera koji će idućih pet godina biti selektor ili nastaviti tražiti čovjeka, ali uzimam time-out. Najkasnije ću do 10. oktobra imati odluku kojim putem idemo, a više sam za to da se pronađe perfektno rješenje za dugo godina. Previše smo trenera spržili. Imamo vremena i moramo stvari postaviti na pravi način. Možda ću predložiti kratkoročno rješenje, a konačno rješenje bude na kraju sezone


Sada ne razmišljam o tome

Nije u situaciji da predlaži sam sebe.

- Sada ne razmišljam o tome, ali vidjet ćemo. Poslao sam jednom treneru ponudu za takav vid saradnje, ali logično je da gleda dugoročno i kaže da je problematično što može nestati s košarkaške mape - rekao je Petrović.. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.