KVALIFIKACIJE ZA SP

Veliki hendikep za "Zmajeve": Bećiragić ostao bez Halilovića

Kapiten BiH zbog povrede propušta novembarske mečeve s Mađarskom i Francuskom

Halilović: Pukao mu prst. Nanterre 92

Piše: A. Vatreš

20.10.2022

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u novembru očekuje nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će dočekati znatno oslabljeni.

Duža pauza

Naime, selektor Adis Bećiragić u utakmicama protiv Mađarske (11. 11.) i Francuske (14. 11.) bit će lišen usluga kapitena Miralema Halilovića, koji se povrijedio u posljednjoj utakmici svog Nantera protiv Orleana.

Halilović je na parketu bio nepunih pet minuta, nakon čega je povrijedio prst. Ispostavilo se da se radi o težoj povredi, zbog koje ga očekuje duža pauza.

- Povrijeđen sam u četvrtoj minuti prilikom dodavanja lopte... Udario sam svojim kažiprstom u podlakticu protivničkog igrača i osjetio bol. Jučerašnji pregledi na klinici u Parizu pokazali su da mi je pukao prst. Moram pauzirati skoro dva mjeseca i nažalost neću moći biti na okupljanju reprezentacije pred kvalifikacione utakmice za SP – rekao je Halilović za “Avaz”.

Velika je to šteta za naš tim, ali i Halilovića, koji je odlično započeo sezonu u Nanteru, u koji je stigao ovog ljeta iz Metropolitansa. Na pet odigranih mečeva imao je prosjek od 14.2 poena.

Širi spisak

Bećiragić je ovog mjeseca objavio širi spisak za novembarske utakmice, na kojem su se našla 24 imena.

Pozvani su Jusuf Nurkić (Portland Trejl Blejzers), Džanan Musa (Real Madrid), Amar Alibegović (Cedevita Olimpija), Luka Garza (Minesota Timbervulvs), Džon Roberson (Manisa), Edin Atić (Budućnost Podgorica), Miralem Halilović (Nanter), Amar Gegić (Pariz), Kenan Kamenjaš (Budućnost Podgorica), Ajdin Penava (bez kluba), Aleksandar Lazić (Budućnost Podgorica), Sani Čampara (Zadar), Emir Sulejmanović (Bilbao), Adin Vrabac (Mons), Rijad Avdić (bez kluba), Haris Delalić (Igokea), Ismet Sejfić (Ili), Đorđe Topolović (Spars), Jure Zubac (Mons), Adi Zahiragić (Budućnost Bijeljina), Amsal Delalić (Borac Banja Luka), Zinedin Mulić (Spars), Kosta Kondić (Igokea), Darko Talić (Igokea).

Do okupljanja reprezentacije u Sarajevu (6. novembra) spisak će biti skraćen na 15 imena.

Osim Halilovića, sasvim je izvjesno da će otpasti Jusuf Nurkić i Luka Garza, kojima je počela sezona u NBA-u, a veliko je pitanje da li ćemo moći računati na Džanana Musu.


Četvrta pozicija

“Zmajevi” poslije osam odigranih mečeva u kvalifikacijama zauzimaju četvrto mjesto grupe K s 12 bodova.

Upisali su četiri pobjede i četiri poraza.

Prve tri pozicije vode na Mundobasket, a trenutno ih zauzimaju Litvanija s 15 (7-1), Francuska s 14 (6-2) i Crna Gora s 13 bodova (5-3).

Iza našeg tima su Mađarska s 12 (4-4) i Češka s 11 bodova (3-5.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.