KAPITEN KOŠARKAŠA BIH

Miralem Halilović za "Avaz": Cilj ostaje isti, a to je SP

Moj povratak na teren je iznad svih očekivanja, rekao je naš krilni centar

Halilović: Halilović: Težak je to cilj za ostvariti, ali mi prvo moramo ići na pobjedu. Nanterre 92

Ersan Bijedić

25.1.2023

Kapiten košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović (31) se početkom ovog mjeseca vratio u takmičarski ritam poslije povrede koja ga je odstranila iz tima na dva i po mjeseca.

Izgleda dobro

Podsjetimo, on je 18. oktobra pošle godine slomio kažiprst desne ruke u Kup utakmici njegovog Nantera protiv Orleansa, a na parkete se vratio u prvenstvenoj utakmici protiv Šolea 7. januara. Ističe da je sad sve uredu s prstom.

- Mislim da je moj povratak na teren iznad svih očekivanja, odmah sam prvu utakmicu imao dabl – dabl učinak s 15 poena i 11 skokova, a drugu utakmicu sam postigao 28 koševa i pobijedili smo Limož u gostima. Ne mogu se žaliti, zasad to dobro izgleda – rekao je Halilović za “Dnevni avaz”.

Miralem Halilović. FIBA

Pauzu u takmičenju je dobro iskoristio, a to se sad pokazuje na terenu.

- U to vrijeme kad sam bio povrijeđen trčao sam i trenirao, nisam radio pauzu, tako da se to sve isplatilo. Vratio sam se na dobrom nivou, najbitnije da smo pobijedili utakmicu protiv Limoža, jer smo desetkovani povredama – istakao je Halilović.

Nanteru ne ide prema očekivanjima upravo zbog problema s povrijeđenim igračima.

- Praktično nam dosad samo jedan igrač iz petorke nije povrijeđen. Nas četiri smo bili dva mjeseca ili duže van terena i stvarno je malo sezona postala frustrirajuća i teška jer svake sedmice imamo drugačiju ekipu. Sad smo opet doveli dva nova igrača kako bi popunili dvije nove povrede koje su se desile. Nije lako, ali šta je tu je – naglašava naš reprezentativni centar.

Najbolji sastav

Za našu reprezentaciju je svakako pozitivno što se Halilović vratio na teren i pokazao da njegova forma nije upitna. Naš državni tim 23. februara u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igra protiv Crne Gore u Tuzli, a tri dana kasnije s Mađarskom u gostima. To su odlučujuće utakmice za plasman na SP.

- Nezahvalno je govoriti u kakvom ćemo sastavu biti, ne zna se ko će biti zdrav? Ali u kojem god sastavu budemo, igramo u Mejdanu jednu od najbitnijih utakmica za našu reprezentaciju. Težak je to cilj za ostvariti, ali mi prvo moramo ići na pobjedu, a onda kasnije razmišljati o tih plus 19 poena koliko nam treba. Moramo sklopiti najbolji sastav i biti fokusirani na pobjedu. Uvijek je drugačije kad je u pitanju sastav, ali cilj je isti, plasman na Svjetsko prvenstvo, odnosno postići nešto što dosad BiH nije ostvarila. Lijepo je da imamo šansu za tako nešto i idemo prema tome – zaključio je Halilović.

Borba za plej-of

Nanter je imao visoke ciljeve uoči starta prvenstva, ali su prošli kroz puno problema.

- Htjeli smo biti među top 5 ekipa. Realno bi to sa onim početnim sastavom i mogli, a ovako se nadamo da ćemo se barem boriti za plej-of, mada nismo u sjajnoj situaciji. Ali ako bi zaredali sa nekoliko pobjeda, mislim da bi se to moglo opet uhvatiti. Ostat ću optimističan – izjavio je Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.