ANALIZA

Utrka pri kraju u NBA: Ko su glavni kandidati za laskave nagrade?

Regularni dio sezone NBA lige se polako približava kraju, a samim tim je potrebno vidjeti i ko su glavni favoriti za nagrade

Utrka za MVP-a:: Tri igrača rođena van SAD-a. AP

8.4.2023

Regularni dio sezone NBA lige se polako približava kraju. Posebna po tome što je ovo jedna od najinteresantnijih sezona u posljednjem desetljeću, ne samo kad su u pitanju borbe za pozicije timova, već i kada se računaju glavne nagrade. 

Dok pojedine kategorije imaju izrazite favorite, u drugim je sve otvoreno i svi imaju opravdane nade da će se na kraju sezone okititi laskavom nagradom dodijeljenom od strane članova medija iz čitavih Sjedinjenih Američkih Država. 

Kategorije su iste kao i inače, a one su: Nagrada za najkorisnijeg igrača lige (MVP), Nagrada za igrača koji je najviše napredovao (MIP), Nagrada za defanzivca godine (DPOY), Nagrada za rukija godine (ROTY), Nagrada za šestog igrača godine (6MOY), Nagrada za trenera godine (COTY).

U nastavku ćemo se pozabaviti sa tim nagradama.

Nagrada za rukija godine (ROTY)

Kategorija u kojoj je pobjednik možda i najočitiji ove sezone. Italijanski košarkaš i član Orlando Medžika, Paolo Bankero (Banchero), je na NBA draftu bio prvi izbor ekipe sa Floride i u potpunosti je promijenio sudbinu ove franšize. 

Italijan igra na obje krilne pozicije, visok je 208 cm i u ovoj sezoni je bilježio fenomenalnih 20 poena, 7 skokova i 3.7 asistencije po utakmici, pogotovo kada uzmemo da mu je ovo prva sezona u ligi. Orlando je sa njim u ekipi uspio pobijediti 12 utakmica više nego u prošloj sezoni i čini se da su pogodili sa izborom igrača. 

Ostali kandidati u ovoj kategoriji su Benedikt Maturin (Benedict Mathurin) iz Indiana Pejsersa, odlični bek koji je u prvom dijelu sezone igrao odlično, ali je poslije Ol-star pauze  dosta izbivao sa terena, te centar Jute Džez Volker Kesler (Walker Kessler) koji je uspio, kao ruki, postići da ekipi iz Solt Lejk Sitija ne fali trostruki defanzivac godine Rudi Gober (Rudy Gobert). 

Nagrada za igrača koji je najviše napredovao (MIP)

2017. godine na Evropskom prvenstvu sam bio siguran da gledam novu superzvijezdu u nastajanju. Riječ je bila o Lauriju Markanenu (Markkannen). To se nije baš ispunilo na način koji je iko očekivao. 

Njegova karijera se nikako nije kretala u dobrom pravcu u prethodnim ekipama i dolaskom u Jutu se mislilo da će se utopiti u sivilo. Ipak, ovo što je on uradio ove sezone, ni njegovi najzaluđeniji fanovi nisu mogli zamisliti. 

Lauri Markanen je ove sezone uspio napraviti zaokret i povratak na pravi kolosijek. Finac je prošle sezone bilježio 14.8 poena i 5.7 skokova, dok je ove kao glavni igrač Džezera bilježio 25.6 i 8.7 skokova, uz fenomenalne procente šuta iz igre. 

Osim njega u borbi su tu još Šej Gildžs Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander) koji je u dresu Oklahoma Siti Tandera bilježio preko 30 poena po utakmici, ali se od njega očekivalo da nastavi uzlaznom putanjom, kao i Džejlen Branson (Jalen Brunson) člana Nju Jork Niksa sa fenomenalnim predstavama ove sezone.

Nagrada za trenera godine (COTY)

Još jedna nagrada u kojoj bi, manje-više, sve trebalo biti jasno. Trener Sakramento Kingsa Majk Braun (Mike Brown) je uspio što nije mnogim njegovim prethodnicima u prethodnih 16 godina, a to je da "Kraljeve" dovede u plej of. 

16 godina suše u Sjevernoj Kaliforniji je napokon došlo na kraj, i to na kakav način. Historijski dobar napad, jedna od najboljih klupa u ligi i dvojica igrača koji su pozvani na Ol-star utakmicu. 

Dieron Foks (De'Aaron Fox) je prosječno bilježio 25 poena i 6 asistencija, dok je Domantas Sabonis bio jedan od najboljih u ligi sa 19 poena, 12 skokova i 7 asistencija, pružajući slične onim igraču kojeg ćemo malo kasnije spominjati.

Ostali koji bi mogli biti u borbi za ovu nagradu su Džo Mazula (Joe Mazzulla) trener Boston Seltiksa, kao i Majkl Meloun (Michael Malone) trener Denver Nagetsa. Obje ekipe su se odlično igrale ove sezone (Denver je 1. na Zapadu, Boston je 2. na Istoku), ali je ova nagrada inače rezervisana za lijepe priče tokom sezone, a Sakramento Kingsi su sigurni jedna od takvih.

Nagrada za 6. igrača godine (6MOTY) 

Napokon nagrada za koju se još uvijek ne zna ko će je osvojiti. Dva su legitimna kandidata, još jedan vreba sa strane. 

Malkom Brogdon (Malcolm), kao jedna od posljednih akvizicija Boston Seltiksa, je uspio odlično da se uklopi u sistem koji je tamo kreiran posljednjih godina. Svoje mjesto je našao iza dvije glavne zvijezde, a u pojedinim momentima je izgledalo kao da će trener Mazula povući okidač i ubaciti ga u prvu postavu umjesto Markusa Smarta (Marcus). 

On u prosjeku bilježi 14.9 poena i 3.7 asistencija za nešto više od 26 minuta u prosjeku na terenu. 

Imanuel Kvikli (Immanuel Quickley), bek Nju Jork Niksa, je odličan zaokret napravio u sezoni. U jednom momentu se govorilo o njegovom odlasku iz ekipe, a onda je krenuo januar i mladi košarkaš je ubacio u šestu brzinu. 

On je ove sezone na prosjecima od 14.6 poena i 3.4 asistencije, te je sad doista jasno zašto je trka izjednačena između dva košarkaša.

Treći košarkaš koji je u borbi, ali sa malim izgledima, je Norman Pauel (Powell), košarkaš Los Anđeles Klipersa, koji bilježi ove sezone 16.7 poena, ali je izostao sa dosta utakmica i u dosta njih je startao, što bi mu moglo, unatoč odličnoj sezoni, smanjiti šanse za nagradu. 

Nagrada za defanzivca godine (DPOY) 

Nagrada za defanzivca godine, inače u NBA ligi, predstavlja nešto kao ponos tima. Posebna čast je biti izabran kao najbolji defanzivac, pogotovo kada je borba između bekova. Nažalost, ove sezone to nije slučaj, ali nismo ostali uskraćeni za dobru borbu.

Dva potpuno izjednačena kandidata ove sezone su Džeren Džekson Džunior (Jaren Jackson Jr.) i Bruk Lopez (Brook). 

Džekson je ove godine uspio držati, povredama unakaženu, odbranu Memfis Grizilisa u samom vrhu. Ako neko želi reći da je nemoguće da jedan igrač drži odbranu, trebali bi pogledati utakmice Grizlisa ove sezone. Izostanak novozelandskog centra Stivena Adamsa (Steven), kao i odlasci Andersona i Meltona, koji su dosta pokrivali u odbrani prošlih godina, se skoro nisu ni osjetili. 

Bruk Lopez se može posmatrati kao sidro najbolje odbrane NBA lige. Ruku na srce, to je mnogo jednostavnije postići kada su uz vas Džru Holidej (Jrue Holiday) i Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), dva od najboljih defanzivaca u ligi. 

Ipak, 35-godišnji centar je imao nevjerovatnih partija ove sezone i nepošteno bi bilo sve to pripisati ranije pomenutom dvojcu. Lopez je igrač zbog kojeg je i moguć ovaj način odbrane u Milvokiju. 

Treći kandidat za ovo priznanje će se birati između Nika Klekstona (Nic Claxton) i Bema Adebaja (Bam Adebayo), ali se njima opravdano daju mnogo manje šanse nego Lopezu i Džeksonu. 

Trojica košarkaša u trci za MVP-a. AP

Nagrada za najkorisnijeg igrača lige (MVP)

Nagrada za najkorisnijeg igrača sezone nikada nije bila bliža. Tri košarkaša sa legitimnim šansama i sada sve ovisi od utiska koji su ostavili na one koji imaju pravo glasa, a to su članovi raznih američkih medija. 

Nikola Jokić, Džoel Embid (Joel Embiid) i Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), svi igraju odlične sezone. 

Jokić predvodi svoje Nagetse, koji će u plej of NBA lige, ući kao prva ekipa Zapadne konferencije. Za potpuni uspjeh ove sezone, vjeruje se da bi on radije podigao šampionski pehar na kraju sezone, ali to ne znači da je igrao slabije ove sezone, nego prethodne dvije, u kojima je također bio izabran za MVP-a lige. U prosjeku je bilježio skoro tripl-dabl, od 25 poena, 12 skokova i 9.8 asistencija. 

Adetokumbo je slično uradio u Istočnoj konferenciji. Njemu u korist ide što su Milvoki Baksi najbolja ekipa regularne sezone i to su osigurali. Grk je, također, dvostruki MVP lige, a i šampion iz 2021. godine. On ove godine u prosjeku bilježi 31 poen i 12 skokova, kojima je pridodao skoro 6 asistencija po utakmici.  

Embid, 29-godišnji centar Filadelfije Seventisiksersa, će sezonu završiti kao najbolji strijelac lige, u potpunosti iskoristivši dolazak Džejmsa Hardena (James Harden), s kojim je napravio  odličnu konekciju. Francuski centar, rođen u Kamerunu, ove sezone bilježi nevjerovatna 33 poena u prosjeku, zajedno sa 10 skokova i 4 asistencije. 

Za ovu nagradu predikcije ne postoje, jednostavno su previše blizu sva tri igrača, da bi neko ozbiljno tvrdio da je jedan od njih čisti favorit i da ostala dvojica nemaju šta tražiti tu. 

Nagrade će se dijeliti za vrijeme trajanja plej ofa NBA lige. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.