POTENCIJALNI PREKRŠAJ

NBA vrši istragu protiv sudije zbog korištenja Twittera

Pravila NBA lige nalažu da sudije ne smiju komentarisati odluke bez dozvole same lige

Luis: Koristio Twitter. Screenshot/Twitter

N. H.

29.5.2023

Rukovodstvo NBA lige otvorilo je istragu protiv dugogodišnjek sudije Erika Luisa (Eric Lewis), pošto je osumnjičen da je koristio Twitter profil kako bi odgovarao na brojne objave u vezi sa suđenjem u ovoj ligi, prenosi ESPN.

Riječ je o tzv. burner ili jednokratnom akauntu, po uzoru na jednokratne telefone koji se koriste u kriminalnim radnjama, a koji koriste mnogi igrači da bi sebe oprali od neuspjeha timova, blatili saigrače ili protivnike, kao i da bi sebe hvalili.

Sporni profil je branio Luisa i druge sudije, a u međuvremenu je obrisan. Korisnik je ostavljao komentare pod imenom Bler Katlif (Blair Cuttliff).

Budući da sudije ne smiju javno komentarisati suđenje bez dozvole lige, istraga bi trebala potvrditi da li je on taj koji je koristio profil. Ako bude dokazano da je Lusi koristio taj profil, očekuje ga kazna, ali nije poznato koliko stroga.

Luis je u svojoj 19-godišnjoj karijeri sudije u NBA dijelio pravdu na više od 1.100 utakmica regularne sezone i 82 u plej-ofu. Sudio je čak šest utakmica finalne serije 2019. godine.

NBA ima iskustva sa svojim akterima koji koriste takve vrste profila kako bi komentarisali svoje učešće u ligi.

Najpoznatiji primjeri su bivši generalni menadžer Filadelfija Seventisiksersa Brajan Kolanđelo (Bryan Colangelo) i zvijezda Kevin Durant, koji su sa lažnih profila stali u svoju odbranu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.