SELEKTOR KOŠARKAŠA BIH

Adis Bećiragić za "Avaz": Plejmejker nije bio naš najveći problem u Poljskoj

Počeli su neki kontakti, rekao je Bećiragić i potvrdio da se radi na tome da Tarik Biberović zaigra za "Zmajeve"

Bećiragić: Garzi dao riječ da će ga pozvat. FIBA

24.8.2023

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bi, nakon Luke Garze i Amara Alibegovića, mogla dobiti još jedno veliko pojačanje.

Selektor „Zmajeva“ Adis Bećiragić je potvrdio za „Dnevni avaz“ da se radi na tome da košarkaš Memfis Grizlija Tarik Biberović zaigra za našu reprezentaciju. Bećiragić je operaciju „Biberović“ započeo prije tri mjeseca u tišini.

- Počeli su neki kontakti trenutno između mene i određenih ljudi u Turskoj. Vidjet ćemo šta će biti - rekao nam je Bećiragić.

Zvijezda Memfisa

Biberović je prije dva mjeseca izabran na draftu NBA lige, kada su ga Memfis Grizliji odabrali kao 56. izbor druge runde. Inače, bio je velika nada bh. košarke, ali je odlaskom u Fenerbahče promijenio državljanstvo i postao turski igrač. No, zvanično nije nastupio za selekciju Turske.

On je bio dio kadetske selekcije BiH na Evropskom prvenstvu 2016. godine. Biberović je član turskog velikana od 2018. godine. Visok je 201 centimetar i igra na poziciji krila, a u protekloj sezoni Eurolige sakupio je 12 nastupa s prosjekom od 10,7 minuta i 2,9 poena.

Biberović: U junu izabran na NBA draftu. Twitter

FIBA-ina pravila su jasna, prostor za njegov povratak postoji jer bi se on vratio u svoju zemlju porijekla. Šanse za pozitivan ishod bi bile veće ukoliko Košarkaška federacija Turske ne bi imala ništa protiv da se odobri ovaj reprezentativni transfer.

"Izdao“ šut

Iza selektora Bećiragića je iscrpljujući pretkvalifikacioni turnir koji BiH, nažalost, nije uspjela osvojiti kako bi se domogla naredne runde kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre 2024. godine.

- Kako je išla utakmica do utakmice, napredovali smo svakog momenta, igrali smo bolje i bolje. Prva i druga utakmica protiv Poljske, u prvoj nismo imali šanse da pobijedimo, a u drugoj smo izgubili skoro dobivenu utakmicu. Vidio sam ogroman napredak u igri, ali nije bilo dovoljno. Sve se rješavalo u jednoj ili dvije lopte. Malo nas je poremetilo to što nismo svi bili otpočetka, pa kako dolazi koji igrač, morali smo njih da ubacujemo u sistem - istakao je Bećiragić.

Luka Garza je oduševio navijače BiH, a on je na ovo okupljanje došao kao naturalizirani igrač. Njemu je selektor Bećiragić dao riječ da će ga zvati ukoliko Džon Roberson (John Roberson) otpadne.

- Tačno je da sam rekao. Kada je Roberson rekao da neće doći, promijenio sam sistem - kazao je Bećiragić.

Poziciju „pleja“ pokrivao je Edin Atić, koji je iz utakmice u utakmicu bio bolji, a naročito se istakao u polufinalu i finalu.

- Mislim da je Atić dobro odigrao. Nismo mi imali problem s plejmejkerom, nego smo imali problem sa šutom. Atić je ostavio sve ozbiljne ljude tamo otvorenih usta zbog toga kako je igrao na toj poziciji. Samo što smo mi s polja bili loši, iznenađujuće loše smo šutirali - konstatirao je Bećiragić.

Rad Saveza

Uoči putovanja u Poljsku na turnir košarkaši su na pres-konferenciji govorili o lošim uvjetima sa željom da se to promijeni.

- Želja igrača i moja, između ostalog, jeste da se rad u Savezu, a pogotovo prema „A“ reprezentaciji, koja je u izlogu jer je talentirana, popravi na nivo koji bi bio odgovarajući.

Da ne bude tih grešaka koje upadaju tako u oči i zamagle sve ostalo. Mislim da je to bio cilj igrača koji su to iznijeli na onom sastanku - naglasio je Bećiragić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.