ANDRU ALBISI

Čovjek koji je ugasio Musu: "Htio sam mu zagorčati život"

Francuski plejmejker je objasnio da on poznaje Musu iz Endesa lige, pošto tamo nastupa za Gran Kanariju

Andru Albisi. FIBA

N. H.

27.2.2024

Košarkaška reprezentacija Francuske je u ponedjeljak slavila u tuzlanskom Mejdanu protiv Bosnu i Hercegovinu 74:64, a nakon susreta taktiku svoje reprezentacije približio je Andru Albisi (Andrew Albicy).

Plejmejker je bio zadužen za čuvanje najboljeg igrača u našoj reprezentaciji Džanana Muse, a uradio je i više nego dobar posao pošto je našem košarkašu bilo potrebno čak 13 šuteva iz igre i osam slobodnih bacanja da dođe do 15 poena, uz čega je imao i šest izgubljenih lopti. 

Albisi je objasnio da on poznaje Musu iz Endesa lige, pošto tamo nastupa za Gran Kanariju. 

- Znali smo da nas čeka teška utakmica. Bosna i Hercegovina je ekipa netipičnog profila s pet visokih igrača od dva metra. Bili smo spremni, dobro smo ih skautirali. Znali smo da moramo zaustaviti Džanana Musu, on je najbolji strijelac, onaj koji stvara puno toga, pogotovo u odsustvu Džona Robersona (John) i Jusufa Nurkića. Bilo je trenutaka kada smo se malo uplašili sami sebe, ali to su stvari koje bi nam također trebale pomoći da učimo i idemo naprijed, pogotovo u ovakvim neprijateljskim atmosferama. Ovdje nije lako igrati, ali mi smo odradili posao -rekao je Albisi nakon utakmice, a prenio je "L'Equipe".

Nakon toga je govorio o duelima s Musom u Španiji i o taktici. 

- Htjeli smo mu zagorčati život. Igram protiv njega u Španiji, poznajem ga i znam da kada ga spriječimo da postigne koš, on postaje frustriran. Morali smo ga maksimalno ograničiti. Promašio je mnogo slobodnih bacanja, a onda ide razgovarati s navijačima, sa sucima... To je upravo ono što smo htjeli - naglasio je Albisi. 

Podsjećamo, reprezentacija BiH naredni susret igra 21. novembra, kada će gostovati Hrvatskoj, dok će istu selekciju dočekati tri dana kasnije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.