NBA PLEJ-OF

Video / Dalas je u finalu Zapada: Dončić i ekipa u završnici za srčani udar izbacili Oklahomu

Ovo označava povratak ekipe iz Teksasa u finale Zapada po prvi put od 2022. godine

Luka Dončić - Avaz
NBA - Avaz
NBA - Avaz
nba - Avaz
NBA - Avaz

19.5.2024

Košarkaši Dalas Maveriksa u jednoj od nevjerovatnijih završnica susreta ove godine pobijedili su Oklahoma Siti Tander rezultatom 117:116, te se tako plasirali u finale Zapadne konferencije. Rezultat u seriji je glasio 4:2.

Ovo označava povratak ekipe iz Teksasa u finale Zapada po prvi put od 2022., kada ih je u toj fazi zaustavio Golden Stejt, koji je kasnije postao prvak.

Susret igran u Dalasu donio je mnogo stvari, a najviše trenutaka za srčani udar. Da se i ne spomene 46 minuta utakmice, posljednje dvije donijele su toliko nevjerovatnih događaja, da je dovoljno da se napravi jedan velik izvještaj.

Pi-Džej Vašington (P. J. Washington) i Derik Džons (Derrick Jones) pogađali su za Mavse i odveli ih na +5 minut do kraja, ali već naredni napad Šaj Gildžus-Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander) pogađa trojku.

Slijedi 40 sekundi sjajne odbrane na obje strane, a onda Gildžus-Aleksander pogađa slobodno za -1, da bi zatim uposlio Holmgrena koji zakucava. Muk u areni, Oklahoma je preokrenula.

I činilo se da će Gildžus-Aleksander bit heroj i poslat seriju u majstoricu.

No, sudbina mu je bila da postane sušta suprotnost – tragičar.

Na samo tri sekunde do kraja lopta dolazi do Vašingtona poslije akcije Dalasa. Krilni centar stoji sam u ćošku, diže se na šut za tri poena, a onda mu zvijezda Oklahome pokušava zasmetati, da bi ga faulirao i poslao na liniju za slobodna bacanja. Vašington je pogodio dva i poslao ekipu u finale Zapada.

Inače, Luka Dončić je ponovo upisao tripl-dabl, zabilježivši 29 poena, te po deset skokova i asistencija. Džons i Kajri Irving (Kyrie) su dodali po 22 ubačaja.

S druge strane je najefikasniji bio tragičar – Gildžus-Aleksander s 36 poena, dok je Džejlen Vilijams (Jalen Williams) dodao 22, uz devet skokova i osam asistencija.

Dalas u finalu sada čeka boljeg iz serije Denvera i Minesote, koja će se odlučiti večeras u sedmoj utakmici u Koloradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.