NOVE ZVIJEZDE U LIGI

Prvi izbor na NBA draftu ponovo dolazi iz Francuske: Srbijanac pao više nego očekivano

Ovo je druga godina zaredom da će Francuska imati igrača koji je bio prvi izbor na draftu, nakon što je to Viktor Vembanjama bio prošle godine

Risašer: Prvi izbor na draftu. AP

N. H.

prije 4 dana

NBA draft održan je u noći između srijede i četvrtka, a kao prvi izbor ekipa Atlanta hoksa izabrala je Zakarija Risašera (Zaccharie Risasher). 

Ovo je druga godina zaredom da će Francuska imati igrača koji je bio prvi izbor na draftu, nakon što je to Viktor Vembanjama (Victor Wembanyama) bio prošle godine. 

Interesantno je da je ove godine i drugi izbor bio igrač iz Francuske, a riječ je o Aleksu Saru (Alex Sarr), 213 centimetara visokog centra koji je igrao u Australiji, a koji od sljedeće sezone nastupa za Vašington Vizardse. 

Hjuston Roketsi su imali treći izbor i oni su izabrali Rida Šeparda (Reed Sheppard), s Kentakija. San Antonio je izabrao Stefona Kasla (Stephon Castle), Detroit Pistonsi Rona holanda (Holland). Francuska je imala i trećeg predstavnika u top 10 u Tiđanu Salanu (Tidjane Salaun), koji je postao igrač Šarlot Hornetsa.

Donovan Klingan (Clingan), koi je bio kandidat za prvi izbor, pao je na sedmo mjesto i završio u Portlandu. 

Osmi izbor Rob Dilingem (Dillingham) prvi je koji neće karijeru započeti u ekipi koja ga je odabrala jer su ga Sparsi razmijenili u Minnesotu. 

Devetim je izborom Memfiss zakapario 224 cm visokog Kanađanina Zeka Idija (Zach Edey), dvostrukog najboljeg koledž igrača, a top 10 zatvara Kodi Vilijams (Cody Williams) s Kolorada, kojeg je izabrala Juta. 

Srbijanski 18-godišnji plejmejker Nikola Topić u toku godine je bio visoko rangiran, ali kao 12. izbor ide u Oklahomu, najbolju ekipu regularne sezone na Zapadu. 

Ispred njega izabran je Matas Buzelis, koji ide u Čikago, a draft lutriju zatvorili su Sakramento Kingsi koji su izabrali Devina Kartera, te Vašington Vizardsi, koji su nakon razmjene s Portlandom izabrali Buba Keringtona (Carrington)

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.