IZGUBIO PODRŠKU

Šok iz Barcelone: Valverde bi mogao napustiti klub vrlo brzo

Goal.com

23.4.2018

Kako danas javljaju španski mediji, trener Barcelone Ernesto Valverde je nakon poraza u Rimu izgubio podršku vodstva kluba, dok s druge strane ima punu podršku svojih igrača.

Vratimo li se u avgust 2017. godine, gotovo niko nije mislio kako će Valverdeova Barcelona u finalu španskog Kupa kralja s 5:0 pobijediti Sevilju, a da će Real Madrid u četvrtfinalu ispasti od Leganesa i to nakon što su kraljevi u prvoj utakmici u gostima pobijedili 1:0.

Čuda u Kupu su moguća, ali da će razlika između Barce i Reala pet kola prije kraja biti 15 bodova u korist blaugrane, nisu očekivali ni najvjerniji navijači katalonskog kluba. Ernesto Valverde je klupu preuzeo od Luisa Enrikea (Enrique) i krenuo u gotovo nemoguću misiju, ali kako je sezona odmicala, njegova je momčad bilježila sve više pobjeda, a zaostatak Zidaneove momčadi je bio sve veći.

Uskoro je postalo jasno da će Barcelona doći do sedme titule prvaka Španije u posljednjih deset godina, a jedino je nejasno ostalo kada će i matematički osigurati naslov te hoće li Real Madrid prije derbija na Nou Campu pripremiti slavlje za prvake.

Iako nije bila uvjerljiva, Barca je u osmini finala s ukupnim rezultatom 4:1 prošla Čelzi, a mnogi su došli do zaključka kako su Katalonci dolaskom Valverdea i odlaskom Nejmara počeli igrati na rezultat. Žrijeb četvrtfinala Lige prvaka donio je dodatni smješak na lice navijača jer su ih kuglice u Nionu spojile s autsajderom Romom.

Više sretno, nego spretno Barcelona je na Nou Campu pobijedila s 4:1 i mnogi su mislili kako će uzvrat u Rimu biti samo pitanje formalnosti. To je očito mislio i Valverde, koji je na teren poslao relativno defanzivnu momčad te nije iskoristio otvorenu igru Rome pa da na krilima igrača poput Dembelea, jednim kontranapadom potvrdi prolazak u polufinale.

Još je nejasniji bio potez da u 81. minuti izvadi kapitena Andresa Iniestu i u vatru gurne najkritiziranijeg igrača svoje momčadi, Andrea Gomesa. Kada je Manolas minutu kasnije zabio za 3:0, snovi o trostrukoj kruni su se pretvorili u katastrofu i bez obzira što im prije početka sezone nisu prognozirali nijedan trofej, Barca jednostavno nije mogla i smjela izgubiti na takav način i budući da snosi najviše odgovornosti, Valverde se našao na meti mnogobrojnih kritika.

Prema navodima španskih medija, izgubio je i podršku vodstva kluba te je finale protiv Sevilje za njega bila situacija biti ili ne biti. Ipak, Valverde je pokazao da zna učiti iz vlastitih grešaka te je njegova momčad odigrala ponajbolju utakmicu sezone i s 5:0 deklasirala Sevilju, a 54-godišnjak je barem nakratko kupio mir.

Nakon utakmice nije slavio s igračima zbog navodnih glasina o njegovom odlasku, već je svu slavu prepustio glavnim akterima, igračima. Isto tako, navodno je i atmosfera na putu za Barcelonu bila relativno tiha jer je Valverdeova sudbina još uvijek neizvjesna, no bez obzira na to, on još uvijek ima puno podršku svojih igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.