NOGOMET

U Minhenu sam pronašao dom

Avaz Sport

10.5.2018

Frank Bilal Riberi (Franck Ribery) potpisao je jednogodišnje produženje ugovora s Bajernom, što će ga zadržati u Minhenu do 2019. godine.

- Vrlo sam sretan što ću moći igrati za ovaj veliki klub još godinu. Minhen je postao dom mojoj porodici i ponosan sam što ću nositi Bajernov dres i naredne sezone – rekao je tom prilikom 35-godišnji Riberi.

Francuski veteran je u redove Bavaraca došao 2007. godine, a od tada je odigrao 247 utakmica i postigao 80 golova. Ove sezone je osmi put osvojio titulu prvaka Njemačke.

- Izuzetno smo zadovoljni jer smo zadržali Franka. I ove sezone u Bundesligi, kao i Ligi prvaka i drugim takmičenjima u kojima smo učestvovali, ponovo je dokazao svoje sposobnosti i kvalitete – rekao je Hasan Salihamidžić, sportski direktor njemačkog šampiona.

Popularni Braco je dodao kako je Riberi jedan od ljubimaca navijača na Alianc areni. U oktobru je doživio povredu koljena zbog koje je propustio 10 utakmica, ali je ipak ove sezone postigao pet golova u 19 mečeva.

Od dolaska u najveći njemački klub francuski internacionalac bio je ključni igrač u mnogim pobjedama, među kojima se izdvaja osvajanje trostruke krune 2013. godine. U toj nezaboravnoj sezoni je postigao 11 golova uz čak 23 asistencije u 43 odigrane utakmice u svim takmičenjima.

Upravo je Riberi poslao ključni zadnji pas saigraču Arjenu Robenu (Robben) za pobjednički gol u finalu Lige prvaka protiv Borusije iz Dortmunda (2:1).

- Kada sam dolazio u Minhen prije jedanaest godina, želio sam svoju karijeru podići na viši nivo. Međutim, nikad nisam ni pomišljao da ću osvojiti osam njemačkih titula, pet kupova i Ligu prvaka s Bajernom. Ali, iznad svih tih uspjeha je ovo mjesto u kojem sam pronašao dom – rekao je Riberi i najavio još žešći rad kako bi pomogao Bavarcima u novom uspješnom poglavlju.

Ipak, sudeći prema najavama, iduće sezone iskusni Francuz će se morati boriti za mjesto u timu. Bajern bi prioritet mogao dati nadolazećim zvijezdama, Serđu Gnabriju (Serge Gnabry, 22), koji se vraća s posudbe iz Hofenhajma, i trenutno povrijeđenom Kingsliju Komanu (Kingsley Coman, 21).

U Bajernu još očekuju i odgovor od holandskog veterana Robena (34), kojem je također ponuđeno jednogodišnje produženje ugovora.

Četvero djece

Riberi se oženio Vahibom, Francuskinjom alžirskog porijekla, s kojom ima četvero djece, kćerke Hiziju (Hiziya) i Šahinez (Shahinez), te sinove Seifa el-Islama i Mohameda.

I sam je prešao na islam uzevši muslimansko ime Bilal Jusuf Mohamed (Yusuf).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.