NOGOMET

Amar Osim: Volim Real, ali ako pobijedi, postat će dosadno

Ako iko može iskoristiti Realovu defanzivnu slabost, onda je to Liverpul

Avaz Sport

26.5.2018


Ni trofejni trener Željezničara Amar Osim ne odstupa od općeprihvaćenog mišljenja da je u večerašnjem velikom finalu Real favorit. Argument za to naš stručnjak pronalazi prije svega u iskustvu igrača španskog predstavnika.

- Ne možeš reći da to nije bitno. Štaviše, u utakmicama poput ove, iskustvo je možda najvažnije. U Realu su fudbaleri koji iza sebe imaju tri, četiri ili čak pet nastupa u finalima. Dok je igračima Liverpula sve ovo novo, Realovima će biti lakše igrati kad znaju šta ih čeka – kaže Osim.

 Otvorena tuča

Kako Liverpul može pobijediti?

- Onako kako su pobijedili i ostale ekipe, da vode svoj ritam. Koga su uhvatili u svoju mašinu, njega su i pobijedili. Vidjet ćemo mogu li to uraditi opet. Ako dođe do situacije da se, da tako kažem, ekipe otvoreno potuku, Liverpul ima solidne šanse. No, ako im Real nametne svoju igru, teško – odgovorio je Amar.

Osim važi za studioznog trenera koji živi fudbal. Zato nas je zanimalo koga preferira - Zinedina Zidana ili Jirgena Klopa.

- Kad pričamo o njima, ne možemo isključiti Zidanovu igračku karijeru i tranziciju koju je imao od strašnog fudbalera do trenera najvećeg kluba na svijetu, što je za njega idealno mjesto. To pobuđuje divljenje i svaku vrstu respekta. Klop je, pak, bio mnogo slabiji igrač, ali je mlad ušao u trenerski posao i u tri kluba koja je vodio, pokazao da može ponuditi veoma zanimljive stvari – govori Osim.

Navijači Liverpula najviše se uzdaju u Mohameda Salaha. Može li Egipćanin odoljeti pritisku i zaključiti fenomenalnu sezonu?

 Bolje za fudbal 

- Kada gledaš čisto tehnički, Real ima problema u defanzivi. I u utakmicama protiv Bajerna i protiv Juventusa primili su mnogo golova, a ne umanjujući njihov kvalitet, nijedna od te dvije ekipe nije imala fudbalera koji je u takvoj formi kao Salah. I ne samo on nego sva tri Liverpulova ofanzivca, koji su se dokazali u najtežoj ligi na svijetu. Znači, ako iko može iskoristiti Realovu defanzivnu slabost, onda je to Liverpul. Jedino što Salahu i njegovim kolegama ne bi odgovaralo jeste da Real igra defanzivnije, jer je on fudbaler koji se u otvorenoj igri može potući sa svakim – smatra Osim.

Upitan na koju ga stranu vuku lične simpatije, Amar je rekao:

- Iskreno, ja sam navijač Reala, ali mi zbog fudbala ne bi bilo mrsko da Liverpul dobije finale, da ne bude da stalno pobjeđuju isti. Volim Real, ali ako ponovo osvoji titulu, postat će dosadno. Pobjeda Liverpula bila bi bolja za fudbal.


Šta će Liverpul s Ronaldom

Šta bi igrači Liverpula trebali učiniti s Kristijanom Ronaldom?

- A šta će uraditi? Njegov utjecaj na igru nije baš tako veliki koliko je važan njegov učinak. Lionel Mesi, recimo, ima mnogo više loptu u posjedu od Ronalda i logično je da njega treba zaustavljati, jer to povlači promjene u igri Barcelone. A ovaj je na vrhu tog nekog lanca, stoji u napadu i u svakom trenutku može postići gol. Kako ćeš ga zaustaviti? Čak je i Edin Džeko drugačiji i važniji za ekipu od samog Ronalda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.