NOGOMET

Prosinečki: Modrić mora biti genijalan na SP-u, a ne samo solidan

Index.hr

9.6.2018

Robert Prosinečki (49) je za službenu stranicu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) komentirao šanse Hrvatske na SP-u u Rusiji. Hrvatska turnir otvara 16. juna u Kalinjingradu protiv Nigerije, a prvenstvo počinje dva dana ranije susretom Rusije i Saudijske Arabije. 

Selektor BiH bio je jedan od ključnih igrača Hrvatske u legendarnom osvajanju trećeg mjesta na SP-u u Francuskoj prije tačno 20 godina. Jedna od glavnih teorija Hrvata je da se na tom SP-u moglo puno više i da bi, da nije bilo onog nesretnog poraza od Francuza, finale protiv "onakvog" Brazila bilo čista formalnost.

- Znaju li oni koji to govore da se moglo i puno manje? Te analize 'što bi bilo da je bilo' me uopće ne zanimaju, ali znam da nas u međuvremenu niko nije dostigao. Očekivanja su nerijetko puno veća od mogućnosti - rekao je Prosinečki.

- Nezahvalno je upoređivati tu i ovu generaciju. Danas je naglasak na fizičkoj komponenti, što ne znači da oni dečki nisu bili dobri u tom segmentu. Oni najsposobniji igrali bi u svakom vremenu i svakom sustavu. Ako se ova Hrvatska već uspoređuje s onom iz 1998., onda je smiješno bojati se Nigerije i Islanda. Iako, nema laganih protivnika i njihovi su plusevi evidentni. No, nisu kao hrvatski i tu nemamo što pričati, osim ako je ta usporedba s onom generacijom netačna. Naši reprezentativci igraju u velikim klubovima i zato je rezonska procjena da ćemo proći grupu i da se u nokaut-fazi možemo nositi sa svima - smatra selektor BiH. 

Za dobar rezultat Hrvatske u Rusiji, prema njegovom mišljenju, ključan je Luka Modrić.

- Ako će on biti u optimalnom izdanju, ne solidan nego genijalan, onda nam se šire horizonti. On je presudan, iako se ne smije umanjiti ni značaj Ivana Rakitića, čvrste obrane i mlađih igrača poput Rebića - rekao je Prosinečki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.