NOGOMET

Može li dolazak Hrvata, Srba i Engleza proći bez nereda

Avaz Sport

16.6.2018

Veliki broj hrvatskih navijača zaputio se na dalek put prema Kalinjingradu, gdje će večeras (21 sat) bodriti nogometnu reprezentaciju na Svjetskmg prvenstvu protiv Nigerije.

Kalinjingrad se diči bogatom historijom, brojnim zanimljivostima i turističkim atrakcijama, ali ima i svoju tamnu stranu.

Pakao i raj

Na Zapadu ga često opisuju kao “pakao droge, kriminala i prostitutki”, a za vrijeme Svjetskog prvenstva u njemu će se okupiti navijači Hrvatske, Srbije, Engleske i Švicarske. Grad od 460.000 stanovnika je i raj za krijumčare droge, trgovinu ljudima i prostituciju. Procjenjuje se da je u Kalinjingradu najveći postotak oboljelih od AIDS-a u Evropi. Spominje se i podatak od čak 5.000 prostitutki, a pivo i votka triput su jeftiniji nego u Moskvi.

Sada u grad dolaze hrvatski, srbijanski, engleski i švicarski navijači. Srećom, neće doći svi u isto vrijeme.

Od kada su određene grupe, smatra se kako bi domaćini upravo u ovom gradu na obali Baltika mogli imati najviše problema. Hrvatska će večeras u Kalinjingradu igrati protiv Nigerije, dok Srbija ovdje ima svoj kamp te će igrati protiv Švicarske, u čijim redovima ima dosta igrača albanskih korijena.

Na kraju u grad dolaze i Englezi, koji će tu igrati protiv Belgije. Bit će tu i Španci te Marokanci, koji su izazvali velike nerede u Briselu prilikom proslave plasmana na Mundijal.

Najviše pažnje privlači dolazak Hrvata i Srba. S obzirom na to da će prve dvije utakmice u gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švicarska, policija je na posebnom oprezu. Srbi, koji su u skoro bratskim odnosima s huliganima ruskih klubova, najavljivali su preko društvenih mreža akcije protiv njima omraženih Hrvata i Albanaca.

- Gdje Srbija bude igrala, osjećat ćete se kao kod kuće - poručili su im ruski ultrasi.

Pauza između te dvije utakmice je šest dana pa se hrvatski i srbijanski navijači možda i mimoiđu, ali je problem utakmica Srbija – Švicarska. Mnogi još pamte dron sa zastavom “velike Albanije” iznad stadiona Partizana u Beogradu za vrijeme utakmice Srbija – Albanija, a nakon toga su Srbijanci uzvratili prekinuvši prijateljsku utakmicu između Kosova i Madagaskara u Parizu.

Čekaju Engleze 

Domaći navijači iščekuju dolazak Engleza. Mnogi se još sjećaju njihovog obračuna na ulicama Marseja za vrijeme posljednjeg Evropskog prvenstva.

- Spremni smo za dolazak Engleza, bit će krvi na ulicama. Za neke će to biti festival fudbala, a za druge festival nasilja - kazao je jedan od ruskih navijačkih vođa u BBC-jevom dokumentarnom filmu pod nazivom “Ruska huliganska vojska”.

Ruske vlasti ozbiljno su se pripremile za moguće probleme s huliganima i za njih će imati posebne mjere. Izazivačima nereda prijete zatvor, velike novčane kazne i deportacija.

Neće birati sredstva

Jedan od glavnih aduta domaćina je uvjerenje koje vlada na Zapadu o surovim uvjetima u ruskim policijskim stanicama i zatvorima.

Sam predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako će ovaj mundijal biti najbolje organiziran od svih dosadašnjih, poručivši da neće birati sredstva pri otklanjanju eventualnih prijetnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.