MUNDIJAL 2018

Hrvati "izbacili" Mažića iz finala, ali ga žele na centru Lužnjikija

Milorad Mažić ( AFP)

B92

12.7.2018

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – tako glasi jedna poslovica koja se, kao mnogo puta, savršeno može iskoristiti da bi se opisala završnica Svjetskog prvenstva u Rusiji, posebno kada je riječ o Balkancima. 

U srijedu uvečer fudbalska reprezentacija Hrvatske pobijedila je u Moskvi Englesku rezultatom 2:1 poslije produžetaka i preokreta i ostvarila nezamisliv uspjeh – plasman u finale Mundijala.

'Vatreni' su tako nadmašili rezultat generacije iz 1998. i u nedjelju od 17 sati na istom mjestu, na stadionu Lužnjiki, će se s Francuskom boriti za "Boginju".  

Dok se o Hrvatima priča u superlativu, hvali njihov odnos prema nacionalnom dresu, kao i njihove najveće zvijezde, u Srbiji je raspoloženje nešto lošije. I to ne zbog činjenice što je Hrvatska učinila nešto gotovo nemoguće, već zbog nepravde koju će nekoliko Srbijanaca osjetiti, iako nisu ništa skrivili.

Najbolja srbijanska sudijska trojka s Miloradom Mažićem na čelu, a koju čine još Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, najvjerovatnije je izgubila priliku da dijeli pravdu na finalu Svjetskog prvenstva. 

Ne zato što su ostavili loš utisak u Rusiji, baš suprotno, svako objektivan će reći da su bili bez dileme najbolji na prvenstvu i zaslužili još jednu nagradu za naporan rad, nego što su ih Hrvati direktno "izbacili" iz konkurencije.  

Svjetska fudbalska federacija će u petak delegirati sudije za posljednja dva meča, a iako ne postoji pisano pravilo za ovakve situacije, FIFA vjerovatno neće željeti da Mažić sudi komšijama, posebno što dolaze sa istog jezičkog područja.  


 - Neka sam u finalu sudi najbolji, a to je valjda Mažić - govore hrvatski novinari u glavnom gradu Rusije, koje očigledno nemaju problem s time da im sudi Srbijanac.  

U ovom trenutku realnije je da Mažić dobije duel za treće mjesto između Belgije i Engleske, a prema ranijim navodima medija, najveće šanse da bude delegiran za finalnu utakmicu imaju Alireza Fagani (Alireza Faghani) iz Irana i Malang Didju (Malang Diedhiou) iz Senegala, dok su i dalje u konkurenciji i Nestor Pitana (Argentina), Sandro Riči (Sandro Ricci) iz Brazila, Mark Gajger (Mark Geiger) iz SAD i Đanluka Roki (Gianluca Rocchi) iz Italije. 

Glupo je kazniti dobrog sudiju zato što susjedna zemlja igra u finalu. To bi bilo kao da se pomisli da su Srbija i Hrvatska bile u ratu i da će baš zbog toga pomoći Francuskoj - dodaju hrvatski novinari koji prate svoju selekciju.  

Srbijanska sudijska ekipa je do sada dijelila pravdu na utakmicama Meksiko – Južna Koreja, odnosno Kolumbija – Senegal, da bi simpatije neutralnih, ali i onih vječitih kritičara, pokupila besprekornim odlukama u derbiju između Belgije i Brazila.

I dok u Hrvatskoj niko ne razmišlja niti priča o sudijama, ali i nema ništa protiv da to bude baš srbijanski predstavnik, Mažić i pomoćnici vjerovatno neće imati priliku da objedine dva najveća meča u sezoni – finale Lige šampiona i finale Svjetskog prvenstva.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.