EVROPA

Sarajevo u opasnosti od uličnih obračuna

Avaz Sport

22.7.2018

Oni svoj klub nazivaju Boginjom i svake godine imaju Festival Boginje. Kao ritual na festivalu se pojavi tenk koji prijeđe preko jednog plavo-bijelog i jednog crvenog automobila. Prvi predstavlja Brešu, a drugi Romu, dva mrska neprijatelja fanatičnih posjetilaca tog festivala.  

Na tribinama djeluju u nekoliko podgrupa, ali su kao jedan i bodre Atalantu, italijanski klub koji će u narednoj rundi Evropske lige biti protivnik Sarajeva. Izuzetno vatreni i privrženi klubu, čekali su Evropu punih 27 godina, da bi tu stigli prošle sezone. Epilog evropskog izleta bili su upadi u lokale u Liverpulu, gdje su napadali i tukli goste, obračuni s policijom i veliki broj uhapšenih. Uzgred, Everton je njihovim ljubimcima na travnjaku utrpao pet komada.

I ti ljudi, ti navijači, koji inače na tribinama slave lik i djelo Če Gevara (Che Guevara), pohodit će Sarajevo, što, naravno, treba biti opomena, kako nam se ne bi ponovilo divljanje navijača poljskog Leha.

Možda to nije najgora vijest. Uz Italijane, u Liverpulu su uhapšeni i Nijemci. Engleska policija uhapsila je osam Nijemaca tokom nereda uoči utakmice Everton – Atalanta, što je domaćinima u prvi mah bilo posebno začuđujuće. Zašto bi Nijemci bili na strani Italijana protiv Engleza i gdje je tu veza?

U najkraćem, navijači Atalante u bratskim su odnosima s navijačima njemačkog Ajntrahta iz Frankfurta i tu možda opet niko ne bi trebao vidjeti problem, da ovi iz Frankfurta nisu smrtni neprijatelji s pristalicama Dinama iz Drezdena, inače bratskim navijačima s pristalicama FK Sarajevo. Dakle, osim susreta navijača Sarajeva i navijača Atalante, koji za razliku od ovih prvih nisu baš miroljubivi, vrlo je lako moguć i susret okorjelih pristalica Ajntrahta i Dinama.

Sve ovo zvuči kao pomalo nevjerovatna koincidencija, ali gledajući posvećenost huligana, Sarajevo bi moglo biti najplodnije tlo da se vrate ili riješe neki računi još iz ranijih godina kada su Frankfurt i Drezden igrali u istom rangu takmičenja i od kada je mržnja dodatno rasplamsana.

Bilo kako bilo, na policiji je da na vrijeme napravi procjene i planove i djeluje preventivno, kako Sarajevo ne bi postalo poprište uličnih obračuna huligana.

Navijači Ajntrahta i Dinama veliki teški okršaj imali su 2012. godine i od tada se navodno čeka novi susret. Rat na društvenim mrežama nikad nije stao, a jedni drugima upućuju različita pogrdna imena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.