SPORT

VAR ipak u Ligi prvaka

Tehnologija u mnogim ligama

Tehnologija u mnogim ligama ( Arhiva)

Avaz Sport

23.8.2018

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je uvesti videotehnologiju na utakmicama Lige prvaka.

Prema informacijama do kojih je došao britanski „Times“, UEFA je blizu odluke da već od ove sezone, odnosno od utakmica četvrtfinala Lige prvaka, počne s korištenjem VAR tehnologije.

Iako je UEFA bila striktno protiv uvođenja videoasistencije u najkvalitetnijem klupskom takmičenju, pozitivna iskustva sa Svjetskog prvenstva u Rusiji natjerala su čelnike na razmišljanje i navodno je odlučeno da se tehnologija uvede već od ove sezone.

Potvrda uvođena VAR-a u Ligi prvaka trebala bi stići već naredne sedmice. Čelnici UEFA-e će održati sastanak o toj temi 30. avgusta u Monaku, gdje će biti i održan žrijeb grupne faze Lige prvaka.

VAR je na Svjetskom prvenstvu funkcionirao gotovo bez greške. Sudije su donijele veliki broj tačnih odluka zahvaljujući pregledavanju snimka, a i u svim većim ligama, osim Engleske, VAR je već uveliko u upotrebi.

Prošle sezone u Ligi prvaka je bilo mnogo kontroverznih odluka, a posebno u četvrtfinalnom duelu između Real Madrida i Juventusa, kada je za madridski klub dosuđen penal za prolaz u nadoknadi meča.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.