REPREZENTATIVCI

Imamo pobjednički mentalitet

G. ŠUMAR

14.9.2018

Naš reprezentativni stoperski par Toni Šunjić – Ervin Zukanović, koji je i u prvoj utakmici u Belfastu (1:2) bio na visini zadatka, protiv Austrijanaca (1:0) je odigrao bez ijedne greške. Jednostavno, Marku Arnautoviću i društvu, naravno uz pomoć kolega, nije dozvolio da uđu ni u jednu ozbiljniju šansu.

Dobra komunikacija 


- Nadam smo da smo dokazali da radimo dobar posao za naš tim – kaže komandant odbrane našeg državnog tima iz italijanske Đenove i dodaje:

- Dobro sarađujemo na terenu, a što je najbitnije, imamo dobru komunikaciju. Komandujemo kroz odbranu i čitavu ekipu. Mislim da smo se našli. Nadam se da ćemo ovako nastaviti i u narednim utakmicama i jednostavno biti ovako koncentrirani, kao i u prethodnim mečevima.

Lijepo je vidjeti kako se nadopunjavate u igri, bodrite... 

- Tako i treba da bude, to je fudbal. Ako to nemaš, onda ne možeš nigdje da igraš, ni da pobjeđuješ, ni da se nadaš nečemu velikom. Ekipa mora da funkcionira, odnosno da diše kao jedan organizam. Moramo se boriti jedan za drugog, pogotovo se to odnosi na nas što igramo u zadnjoj liniji. Jednostavno, jedan drugome moramo čuvati leđa. Kad je tako, onda naš golman ima manje opasnosti.

Kako ste Vi vidjeli meč na Bilinom polju?

- Obje ekipe su tražile pobjedu. Utakmica je bila teška, intenzivna, ali strpljivo smo čekali naše šanse i na kraju otvorilo nam se u 80. minuti. Pored druge, vezane pobjede, najbitnije je da smo se borili, te da imao taj pobjednički mentalitet o kojem pričam duže vrijeme. Jer, svi smo fudbalski sposobni da radimo svoj posao, samo nam treba da se borimo svih 90 minuta. U prethodne dvije utakmice dokazali smo da imamo jak timski duh. Tako uvijek moramo ulaziti u sve utakmice.

Veliki rezultat

Kakav je osjećaj, nakon dva kola, imati na kontu šest bodova? Maksimalan učinak na startu jednog takmičenja naša reprezentacija čeka dugo... 

- Naravno, to je velik rezultat. S tim ciljem smo i ušli u ovo takmičenje, ali još nismo završili naš posao. Imamo veliku prednost, međutim, želimo nastaviti pobjedonosni pohod i u narednim utakmicama. Mislim da prvo mjesto možemo osigurati već nakon oktobarske utakmice sa Sjevernim Ircima – za kraj kaže Zukanović.

Prijateljske utakmice

Zukanović očekuje da naš državni tim može podići igru na još viši novo.

- Reprezentativni fudbal je specifičan... Nismo dugo zajedno, a onda, kad se okupimo, svaka tri dana igramo utakmice. U narednom periodu, već od oktobra, imat ćemo dosta kvalitetnih prijateljskih utakmica u kojima se možemo uigrati još bolje. I da radimo ono što selektor traži od nas. Ipak, imamo novi, podmlađen tim, ali činjenica je da su ti mladi momci dobro ušli u ekipu. A mi malo stariji ili iskusniji smo tu da im pomognemo na tom putu - kaže Zukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.