LEGENDE

Keli je za klub i naš glavni grad igrao i živio do posljednjeg daha

Piše: G. Š.

23.10.2018

U srijedu će bh. fudbalski div s Koševa, uz premijeru dokumentarnog filma o Želimiru Vidoviću Keliju u Narodnom pozorištu Sarajevo (19 sati), obilježiti 72 godine postojanja.

Spašavao ranjenike


- Film govori o životu i smrti Želimira Vidovića Kelija koji je, osim bordo dresa, nosio i dres reprezentacije Jugoslavije... - saopćeno je, između ostalog, iz FK Sarajevo.

Keli je, podsjetimo, nestao, odnosno ubijen 17. maja 1992. godine na barikadi u Nedžarićima pri povratku na Dobrinju iz Bolnice Koševo, gdje je vozio ranjene sugrađane.

U dokumentarcu govore članovi porodice Vidović, supruga Borjana, kćerke Dajana Vidović-Softić i Mijana Vidović-Žuža, unučad Sara i Ena Softić, te Filip Žuža i nekadašnji Kelijevi treneri, saigrači, prijatelji, od Fuada Muzurovića, Slobodana Janjuša, Mirze Kapetanovića, Faruka Hadžibegića, Mehmeda Janjoša, Muhidina Teskeredžića, Zijada Švrakića, Nijaza Ferhatovića, Agima Nikolića, Nijaza Merdanovića do igrača gradskog rivala s Grbavice Edina Bahtića i Branislava Berjana.

Također, svoje impresije iznijeli su i direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić, ranjeni Sarajlija tog 17. maja 1992. godine Ahmed Osmić, akademik Abdulah Sidran, Amor Mašović, direktor Nogometnog saveza BiH za administraciju Adnan Džemidžić, Mehmedalija Zilić.

- Osim ključnih protagonista, u kadrovima ovog značajnog filma za FK Sarajevo bili su uključeni i mladi igrači kluba. Film je snimljen proteklog ljeta u Sarajevu, na autentičnim lokacijama gdje je pokojni Keli živio, igrao, nestao, odnosno ubijen, sahranjen.

Nekoliko kadrova je snimljeno je i na Dobrinji, te Trening centru FK Sarajevo u Butmiru, na igralištu koje danas nosi ime Želimira Vidovića Kelija - saopćeno je iz FK Sarajevo. 

Veliki čovjek


Nije slučajno izabran datum premijere dokumentarca o Keliju - 72. rođendan kluba s Koševa.

- Keli je za FK Sarajevo, ali i naš glavni grad, igrao i živio do posljednjeg daha. Također, to je i 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a sam Keli je upravo želio ujedinjeno Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu - kaže Muhamed Bikić, autor dokumentarca o Keliju, te dodaje da Faruk Hadžibegić i Slaviša Vukičević dolaze maksuz na premijeru iz Pariza.

- Također, pozivi su otišli na još adresa u inozemstvu, ali vidjet ćemo ko će sve doći... Ne znam detalje, jer pozivnice je slao FK Sarajevo - dodaje Bikić.

Keli je bio veliki sportista, ali i čovjek, te zbog toga nikada nije i neće biti zaboravljen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.