ŽIVOTNA BORBA

Vijali ima rak: Bilo me sramota, kao da sam ja kriv za bolest...

Svoju priču odlučio ispričati u autobiografskoj knjizi

Vijali: Krio da ima bolest. AFP

24sata.hr

26.11.2018

Đanluka Vijali (Gianluca Vialli, 54), bivši italijanski nogometaš, otkrio je kako posljednjih godinu vodi svoju najveću životnu borbu - borbu s rakom.

- Najteže mi je bilo reći porodici: roditeljima, braći, sestrama, ženi Ketrin (Cathryn) i našim djevojčicama Oliviji i Sofiji. Saznanje da imaš rak donese ti i nekakav osjećaj srama, kao da si sam kriv jer si ga dobio. Želio sam i dalje ljudima biti Vijali kakvog su poznavali, ali sam onda odlučio ispričati svoju priču u knjizi - rekao je Vijali u razgovoru za "Corriere Della Sera". 

Njegova knjiga se zove "Goals. 98 storie + 1 per affrontare le sfide più difficili", a u njoj je napisao 99 priča i 99 citata koji ga inspiriraju u svakodnevnom životu. Posljednja, u kojoj piše o borbi s ratom je autobiografska. Vijali je posljednje mjesece provodio na hemoterapijama i zračenjima i sada je njegovo zdravlje bolje.

- Prošla je godina  i sada se fizički ponovo osjećam kao zvijer. Ali još ne mogu sa sigurnošću reći kako će ova utakmica na kraju završiti. Nadam se da moja priča može poslužiti kao inspiracija ljudima koji se nalaze na ključnim životnim raskrižjima. Upravljamo vlastitim mislima. Nije najvažnije pobijediti, nego razmišljati kao pobjednik. Život je sačinjen u omjeru 10% od stvari koje nam se događaju i 90% od toga kako se nosimo s time. Nadam se da moja priča može pomoći drugima koji imaju probleme. Volio bih da mi neko dođe i kaže: "I ti si razlog zbog kojeg nisam odustao" - objasnio je Vijali. 

Vijali je karijeru započeo u Kremoneseu, a potom je preko Sampdorije stigao do Juventusa. Igračku je karijeru završio u Čelziju, a u glavnom gradu Engleske je započeo trenersku karijeru. Nakon Čelzija sjedio je i na klupi Votforda. Za italijansku je reprezentaciju odigrao 59 utakmica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.