EKSKLUZIVNO

Vladimir Petrović Pižon, legenda Crvene zvezde, za "Avaz": Pape je bio bolji fudbaler od brata Seada

Piše: Goran Šumar

30.11.2018

Četvrta Zvezdina zvijezda od ukupno šest, Vladimir Petrović Pižon u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” analizirao je nastup i posljednji poraz Beograđana u Ligi prvaka, odnosno u Napolju (3:1).

Stekli iskustvo 

- Zvezda je u Napulju igrala dobro, sami smo krivi što smo primili onakve golove. U drugom poluvremenu smo igrali još bolje. Mislim da se nismo obrukali i da je utakmica bila lijepa - kaže Petrović, koji je u Napulj putovao sa Zvezdinom ekspedicijom, te dodaje:

- Upravo smo se vratili u Beograd (jučer tačno u podne, op. a.)...

Beogradski “Crveno-bijeli” iz utakmice u utakmicu u Ligi prvaka izgledaju mnogo bolje nego što je to, naprimjer, bio slučaj na prvom gostovanju u Parizu (6:1).

- Da, sve je to iskustvo, prvo putovanje je bilo najteže. Parižani su tada odigrali taj meč u velikom nadahnuću te se dogodio taj neugodni poraz. Sad nam se nešto tako ne može više desiti. U svakom slučaju, ovo je veliki uspjeh, što smo se uopće plasirali u grupnu fazu Lige šampiona – izjavio je Pižon.

Crvena zvezda u posljednjem kolu Lige prvaka dočekuje Pari Sen Žermen, a za ostanak u Evropi, u Evropskoj ligi, potrebna joj je pobjeda.

- Svemu možemo da se nadamo, niko se nije nadao da ćemo pobijediti Liverpul. Možemo očekivati sve, čak i pobjedu. Parizu “ne trebaju” bodovi, nije mu pobjeda imperativ, tako da će doći u Beograd rasterećeni, da igraju... Svi znamo kakve oni imaju pojedince, ali ništa nije isključeno.

Braća Sušić 

Petrović je, podsjetimo, bio legendarna sedmica, prema mišljenju mnogih, najboljeg napada Crvene zvezde svih vremena, koji su činili i Zoran Filipović, Dušan Savić, Sead Sušić i Dragan Džajić.

- Ne znam šta sad da pričam o tom vremenu, to je bilo davno.

Na konstataciju da je nekad lijepo pročešljati historiju, pogotovo zato što je član spomenutog napada bio naš Bosanac Sead Sušić, Petrović dodaje:

- Nije on vaš, on je bio Jugoslaven, kao što sam bio i ja. Svi smo mi bili dobri drugari do... Šta drugo da vam kažem o Seadu nego da je bio fenomenalan igrač i dobar drugar - rekao je Petrović.

Stariji ljubitelji fudbala često komentiraju o tome ko je bio bolji igrač - Sead Sušić ili njegov brat Safet Pape.

- Pape je bio mnogo bolji. Pa, ko je više davao na terenu? Pape je najbolje ili najveće utakmice odigrao u jednom Parizu, ali i reprezentaciji. A Sejo je odigrao samo jednu ili dvije utakmice za reprezentaciju - rekao je popularni Pižon, kojeg su kao igrača krasile nesvakidašnja tehnika i inteligencija na terenu.

Za razliku od Papeta, Sead je bio, ako ne najveći, onda sigurno jedan od najvećih jugoslavenskih fudbalskih boema.

- No, nema veze šta je bio. Bio je fudbaler i, ako ga tako gledamo, bolji je Pape – kaže popularni Pižon.

Pape i Pižon, podsjetimo, zajedno su igrali i za reprezentaciju svijeta na proslavi Borusije Dortmund. U tom timu nastupili su još i Kigen, Krojf, Bekenbauer... kao i Dragan Pantelić. Utakmica je završena pobjedom Borusije od 3:2, a za reprezentaciju svijeta mrežu su tresli Sušić i Petrović.

Stari prijatelji 

Petrović je posljednji put dolazio u Sarajevo prije petnaestak godina, kao selektor mlade reprezentacije Srbije i Crne Gore.

- Iz Sarajeva nosim lijepe uspomene, uvijek mi je bilo lijepo, odlično. Tu imam i stare prijatelje - kaže kaže Petrović te dodaje da često putuje kroz Bosnu.

Ni naši stoperi nisu bili nježni 

Popularni Pižon nije bio pričljiv o nekadašnjim utakmicama koje je igrao na Koševu, Grbavici, Bijelom brijegu, Tušnju...

- Sjećam se svih tih duela, ali ne znam koga to više interesira - kaže Petrović, koji je često od bh. stopera znao dobiti “batina”.

- Ma, dobro, tako se tada igrao fudbal, odnosno tako su igrali svi odbrambeni igrači. Ni naši stoperi nisu bili niježni tako da ne mogu sada da kažem da su Sarajlije ili Mostarci bili baš grubi ili oštri kad treba – dodaje Pižon.

Nadgledam rad mlađih kategorija Zvezde

Trenutno radim u Zvezdi, gdje nadgledam rad mlađih kategorija, kaže popularni Pižon, koji je, nakon briljantne igračke karijere, bio trener Radničkog (Novi Beograd), Zvezde, Bora, Atromitosa, Slavije, Vojvodine, Dalijana, Temišvara... te selektor bivše SCG U-21 te Srbije, Iraka i Jemena


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.