REPREZENTATIVCI

Rade Krunić za "Avaz": Italijanima ćemo pomrsiti račune

Piše: G. ŠUMAR

4.12.2018

Naš reprezentativac iz italijanskog Empolija Rade Krunić (25) zadovoljan je žrijebom kvalifikacija za Evropsko prvenstvu 2020, koji nam je dodijelio Italiju, Finsku, Grčku, Armenija i Lihtenštajn.

Odlična selekcija

- Mislim da smo dobro prošli na žrijebu u Dablinu. Možda je moglo i još bolje, ali isto tako i puno gore - rekao je Krunić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Važno je da smo iz prvog šešira izbjegli najbolje reprezentacije. Italijani su, također, ponovo jedna odlična reprezentacija, ali mi s njima možemo ravnopravno igrati. Dobro ih poznajem i smatram da imamo velike šanse za direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2020. Mislim čak da smo jedan od favorita, iako smo iz četvrtog šešira dobili najtežeg protivnika – Grčku, a iz trećeg, tako da kažem, korektnog – Finsku. Sa Fincima možemo igrati bez većih problema. Naravno, sve zavisi od nas.

Kakvi su komentari o žrijebu u Italiji, kako u medijima tako i u svlačionici Empolija?

- Ovdje su, uglavnom, baš zadovoljni žrijebom. Jednostavno, našu grupu su primili baš lako te su mišljenja da je (pre)lagana i da će je lako proći. Svi ističu da bi bio veliki neuspjeh ako se ne plasiraju na predstojeće Evropsko prvenstvo, pa čak i ako ne budu prvi u grupi.

Kako Vi odgovarate na te konstatacije?

- Mi im mnogo lako možemo pomrsiti račune. Italijani se najviše plaše nas jer dobro poznaju i Edina Džeku i Miralema Pjanića, koje, kao što svi znamo, ovdje mnogo cijene. Kad budu igrali protiv nas, sigurno će biti vrlo oprezni. Ali, ponavljam, oni su svi misle da su uvjerljivo najbolja reprezentacija u našoj grupi te da se ne treba uopšte dovoditi u pitanje plasman na Evropsko prvenstvo sa prvog mjesta u kvalifikacionoj grupi (dvije prvoplasirane selekcije iz svake grupe idu direktno na Euro 2020, op. a.).

Spominjete Džeku i Pjanića, ali i Vi i ove jeseni u Seriji A igrate odlično. Na visokom nivou ste odigrali svih 14 utakmica, postigli dva gola...

- Činjenica je da Italijani u svojim komentarima spominju i mene, te Ervina Zukanovića iz Đenove, ustvari najviše nas koji igramo ovdje, ali naveo sam njih dvojicu, jer su oni ipak naše zvijezde koje uvijek spominjemo s ponosom. I o meni italijanski mediji pišu dobro i baš sam sretan zbog toga.

 Prijelazni rokovi

Iako imate ugovor s Empolijem do 30. juna 2021. godine, italijanski mediji Vas često sele u Atalantu, Napoli... Kakvi su Vam planovi?

- Ima istine u svemu tome. I ljetos sam imao dosta ponuda, ali Empoli nije htio da me pusti zbog plasmana u Seriju A. Na početku sezone smo imali malo lošije rezultate, ali s promjenom trenera (došao Đuzepe Jakini, op. a.) počeli smo igrati malo bolje. U tri utakmice smo osvojili sedam bodova, znači nemamo poraza. Vidjet ćemo šta donosi zimski prijelazni rok. Još nemam pravi odgovor, odnosno šta bih više volio – otići ili ostati. Ako ne odem ove zime, pretpostavljam da će na kraju sezone, naljeto, biti pravo vrijeme za korak naprijed u mojoj karijeri. A interesovanja ima, možda bude i još više. Sve najviše zavisi od mene, odnosno moje igre – za kraj je rekao Krunić.

Cijena vrtoglavo raste 

Krunićeva cijena na fudbalskoj berzi vrtoglavo raste. Naime, njemački Transfermarkt je 21. decembra 2017. godine njegove noge procijenio na milion eura, a već 18. juna 2018. na 4,5 miliona eura. Nema sumnje da će tržišna vrijednost našeg reprezentativca iz Empolija rasti jer igra u top formi, a trenutno je i u najboljim fudbalskim godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.