REPREZENTATIVCI

Zukanović: Moj put bio je pun iskušenja, ali sam izlazio kao pobjednik

Piše: Goran ŠUMAR

7.12.2018

Naš reprezentativni stoper iz italijanske Đenove Ervin Zukanović sinoć je ponovo bio starter. U kup utakmici protiv trećeligaša Entele, Đenova je poražena nakon penala. Zukanović je bio strijelac sa bijele tačke.

Bio je to Ervinov prvi nastup za italijanskog prvoligaša nakon što je od posljednjih osam prvenstvenih utakmica samo jednom bio u postavi, još krajem oktobra.

Osjeća se odlično

Zukanović za naš list govori o situaciji u klubu, reprezentaciji, dosadašnjoj karijeri, ali i planovima za budućnost...

- Uvijek svoj posao radim 100 posto, tako da sam tu i ne preostaje mi ništa drugo već da se borim. A šta će biti sutra ili prekosutra, to zna samo dragi Bog.

Zato se puno ne opterećujem s tim. Izlazio sam uvijek kao pobjednik i tako će biti i sada, ako Bog da - u razgovoru za “Dnevni avaz” kaže Zukanović.

Na pitanje ima li nekih naznaka da bi se uskoro mogao vratiti u tim u prvenstvenim utakmicama, naš reprezentativni defanzivac kratko odgovara:

- Ne znam, niti iko to zna.

Zukanović je posljednji put, podsjetimo, bio u startnoj postavi Đenove 31. oktobra u Milanu (2:1), a potom je po dvije utakmice proveo na klupi i tribinama, što je iznenadilo mnoge, kako u Bosni i Hercegovini tako i Italiji.

Ipak, u ovoj polusezoni je odlično igrao za naš državni tim, najbolje u karijeri, ali šef struke Đenovljana Ivan Jurić, koji je sinoć ekspresno dobio otkaz, „izmišljao toplu vodu”, tako da se postavlja logično pitanje je li hrvatski trener gledao naš državni tim i Ervinove igre pod komandom selektora “Zmajeva” Roberta Prosinečkog?

- Ne znam, niti me puno zanima je li pratio našu reprezentaciju. Ipak, činjenica je da je danas sve lako pratiti, danas svako o svakome zna sve. On je bio taj j koji odlučuje. Meni je bitno da uvijek iz svega izlazim dignute glave. Osjećam se odlično i želim da igram.

Pravi način

To je meni najbitnije. Sve dok bude tako, ja ću se boriti. Kad više ne budem imao taj osjećaj, znam šta treba raditi. Međutim, za sada se, ponavljam, osjećam odlično - kategoričan je 31-godišnji Sarajlija.

Naš stameni reprezentativac je imao težak fudbalski put, tako da je ova trenutna situacija za njega još samo jedno veliko iskušenje, jer je uvijek iz svakog problema izlazio još jači, bolji, od Željezničara, Lustenaua, Veleža, Zulcberga, Irdingena, Dendera, Eupena, Kortrajka, Genta, Kijeva, Sampdorije, Rome, Atalante do Đenove...

- Moj fudbalski put bio je pun iskušenja, ali sam ih sve podnio na pravi način. Sve dobro i loše, ili haj'mo reći to iskušenje, dolazi od Boga.

Mi se zbog toga ne trebamo žaliti, već biti zahvalni na svom zdravlju. Imam sve u životu, osigurao sam i sebe i svoju familiju i, hvala Bogu, svi smo zdravi.

Prema tome, glavni dio posla je odrađen, sad samo trebam da uživam - rekao je Zukanović, koji je u elitnoj italijanskoj Seriji A, jednoj od najjačih liga svijeta, odigrao više od 100 utakmica, što nije mala stvar.

I za kraj Zukanović je dodao i ovo:

- Želim da uživam u ovim posljednjim godinama moje i karijere.


Željo, Sarajevo i Velež


Zukanović kaže da, koliko mu to dozvoljavaju obaveze, prati dešavanja u Premijer ligi BiH i da ne može da vjeruje da je njegov matični Željezničar, u kojem je i počeo fudbalsku karijeru, u tako lošoj rezultatskoj situaciji.

- To, jednostavno, ne smije da se dogodi najvećem klubu u BiH. U klub s Grbavice došli su ljudi koji prave stvari na većem nivou, ali „Plavi” trebaju ili moraju još samo ostvariti rezultate i na terenu. Drago mi je, isto tako, što je Sarajevo, naše komšije, na vrhu tabele. Ipak, to su najbolja dva kluba u BiH pa ne shvatam kako oni ne mogu češće osvajati titule.

Uz respekt prema svima, niko u BiH ne može se ravnati sa Željom i Sarajevom. Također, na stare staze slave treba se vratiti i Velež, jer i on je veliki bh. klub. “Rođeni” trebaju vladati Mostarom. Nadam se da će se Velež dići na taj nivo - kaže Zukanović, koji je “Rođenima” poželio sve najbolje i dodao da mu je Velež drag klub.

Igramo dobro, ali i pametno

Zukanović je zadovoljan igrama našeg državnog tima pod komandom Roberta Prosinečkog.

- Igramo dobro, ali i pametno. Znamo se čvrsto postaviti i pametno odigrati kada je to potrebno. Ligu nacija smo završili na prvom mjestu i, sve u svemu, zadovoljni smo. Idemo dalje - rekao je Zukanović.

Ervin je našem selektoru, koji je nedavno dva puta operiran zbog zdravstvenih problema, poželio što brži oporavak. 


Veliki napredak


Naš prilično izmijenjeni reprezentativni tim raste iz utakmice u utakmicu, smatra Ervin.

- Mnogo smo napredovali, znamo biti tvrd i nezgodan protivnik. Isti pristup, kao u Ligi nacija, moramo imati i u kvalifikacijama za Euro 2020 i neće biti problema. Jednostavno, moramo biti skoncentrisani i borbeni, te igrati kao ekipa - kaže Zukanović


Dobra grupa za Euro 2020


- Naša kvalifikacijska grupa za Evropsko prvenstvo 2020. godine mogla je biti i teža i lakša, ali se može ravnopravno igrati - kaže Zukanović, koji smatra da smo na žrijebu u irskom Dablinu dobili dobru grupu.

Smatra da je Italija favorit, ali i da ne trebamo odustati od borbe za bodove s "Azurima".

Italija je nezgodna, sigurno je favorit na papiru, ali možemo igrati s njima. Vjerujem da će utakmice protiv njih biti odlične. No, trebamo biti oprezni, ne zbog Italije, već ostalih rivala, Grčke, Finske, Armenije, koji su veoma nezgodni. Utakmice s njima će biti nezgodne i zahtijevat će mnogo koncentracije i motivacije - ističe Zukanović.



miliona eura Zukanovićeva je trenutna tržišna vrijednost, prema Transfermarktu

32 

utakmice odigrao je u dresu reprezentacije BiH


14. 

klub je Đenova u Zukanovićevoj karijeri


2012. 

godine (16. oktobra) protiv Litvanije (3:0) debitirao je Zukanović u dresu reprezentacije BIH



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.