DJECA BRATSTVA

Sa šest godina krenuli u nogometnu avanturu

Piše: H. ČALIĆ

5.1.2019

Kad su imali šest godina, dvojicu dječačića Nardina Mulahusejnovića iz Škahovice i Besima Šerbečića iz Džakula njihovi očevi Fadil i Halil odveli su na gradski stadion Luke u Gračanici da ih upišu u Nogometni klub Bratstvo.

Malo vremena 

Htjeli su da treneri od njih isklešu nogometaše, jer su i sami voljeli ovaj sport. Ni sanajali nisu da će uspjeti i da će im sinovi, danas dvadesetogodišnjaci, postati članovi poznatih evropskih klubova - Mulahusejnović je u višestrukom prvaku Slovenije Mariboru, a Šerbečić u slavnom norveškom Rezenborgu.

Prvenstva su završena, stigla je zima pa su Mulahusejnović i Šerbečić dobili malo vremena za posjetu porodicama i kraći odmor.

Sudbina je htjela da se mladi nogometaši i standardni članovi U-21 nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine susretnu na kafi s novinarom “Dnevnog avaza”, ali i Salihom Pindžićem, bivšim trenerom i pedagogom fizičke kultur , koji je dugo trenirao Mulahusejnovića u Bratstvu.

Nismo uspjeli stupiti u vezu s trenerom Besima Šerbečića, prof. tjelesnog odgoja Almirom Devedžićem i to je bila šteta, ugođaj za razgovor bio bi potpun.

- Kod mene i Narde sve je nekako išlo uporedo. Ja iz pionira Bratstva u Zvijezdu Gradačac, on u Želju. On se vratio u Bratstvo, ja u Radnik u Bijeljini. A, onda, prošla godina nam je bila presudna, Nardin ode u Zrinjski pa u GOŠK, a onda u Maribor, a ja prije godinu u Rozenborg - kaže Šerbečić.

Sedam bodova

On je u Rozenborgu upisao 14 nastupa i u klub se vraća 20. januara. U martu u Norveškoj počinje novo prvenstvo. Odmora nema ni kad je na odmoru, s Nardinom je stalno u teretani i na pomoćnom stadionu Bratstva, gdje je postavljena umjetna trava. Obojica pucaju od snage, a želje i planovi su im veliki.

- Maribor je, naravno, velik i uređen klub. Sedam bodova bježimo Olimpiji iz Ljubljane. Ja se 6. januara moram javiti na prozivku, slijede pripreme u Sloveniji pa, onda, Antalija. Od kluba sam dobio na korištenje automobil, koji se mijenja svake godine. Očekujem veću minutažu u nastavku. Moje je da vrijedno radim, da se borim za mjesto u timu - kaže Mulahusejnović.

Šta bi Helić dao?

Obojica su svom bivšem klubu, federalnom prvoligašu Bratstvu poželjela bolje rezultate. A mi dodajemo, šta bi počasni predsjednik Bratstva Nusret Helić Daso danas dao da u klubu ima stopera Šerbečića i napadača Mulahusejnovića, malo je reći, bio bi prvak Prve lige FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.