KARIJERE

Bio sam trener u Realu, sad radim za Verder

Kao voditelj kampova, bio angažiran u “Kraljevskom klubu”, a potom je dobio ponudu iz Azije

Dizdarević: Japancima nedostaje fudbalska lucidnost

Piše: G. Š.

16.2.2019

Mladi Sarajlija Kenan Dizdarević (32) trener je u Školi fudbala njemačkog Verdera, i to u japanskoj Jokohami, gdje klub iz Bremena ima svoju filijalu.

- Jedan od projekata na kojima radim ovdje je japansko-njemačka akademija “Japan Germany Football Academy” (JGFA). Akademija je pod pokroviteljstvom Verdera iz Bremena.

Dugogodišnji igrač Verdera Frank Ordenevic (Ordenwitz) trenutno je glavni skaut ovdašnje Akademije i jedan je od njenih osnivača - kaže Dizdarević za “Dnevni avaz”.

Objašnjava da je Ordenevic dugo igrao u ovoj azijskoj državi te je dobio ideju o formiranju akademije, koju je podržao Verder.

Tri projekta

- Cilj akademije je da razvija igrače koji će jednog dana naći svoj put do Evrope, odnosno do Bundeslige. U ovu priču je uključen i klub iz najvišeg ranga japanskog fudbala Šonan belmare tako da akademija djeluje kao most između Japana i Njemačke - kaže Kenan.

Dizdarević u Japanu, kao trener, radi na još dva fudbalska projekta.

- Tu je i Internacionalna njemačka škola “Tokio Jokohama” (DSTY), gdje sam zadužen za sve selekcije, od U-8 do U-18. Treći projekt je “RECCOSS United”. To je selekcija naše agencije, gdje selektiramo najbolje igrače do 13 godina.

Uspješno nastupamo na turnirima širom Japana, ali i Evrope. Stalni smo učesnici velikog turnira u Barceloni. To je velika stvar za mlade japanske igrače - konstatira Dizdarević.

Zanimljivu fudbalsku karijeru Kenan je počeo u Njemačkoj, u FV Tumringenu. Nakon povratka u rodni grad, priključio se omladinskom pogonu FK Sarajevo.

- Još sam igrao u omladinskim selekcijama Unisa i Škole fudbala Bubamara. Seniorsku karijeru sam, također, počeo u Njemačkoj, u SV Vejlu, nakon čega sam prešao u klub s velikom tradicijom Frajburger.

Nažalost, karijeru sam rano okončao zbog pet operacija križnih ligamenata koljena. Nakon toga sam se posvetio fakultetskom obrazovanju. Diplomirao sam, a zatim i magistrirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. Uporedo sam započeo i školovanje u Centru za edukaciju trenera pri Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine. Završio sam UEFA-in A i B-program. Planiram upisati i UEFA-in profesionalni program - ističe Dizdarević.

Nakon što je stekao trenersku A-licencu UEFA-e, ukazala mu se prilika da radi i za najveći klub svijeta, španski Real iz Madrida.

- Radio sam za Fondaciju Real Madrida za područje zapadne Evrope. U Realovoj školi sam radio prvo kao trener, a nakon kratkog vremena sam postao i voditelj kampova u Njemačkoj i Švicarskoj Najbolji dječaci s tih kampova dobivaju priliku da borave u akademiji Real Madrida “La Fabrici” - objašnjava Dizdarević.

Dok je radio za “Kraljevski klub”, dobio je ponudu agencije RECCOSS iz Japana, čiji je vlasnik bivši profesionalni igrač, a sada trener Juki Štalf (Stalf).

Porodica na okupu

- RECCOSS, između ostalog, radi na poboljšavanju omladinskog fudbala u Japanu. S obzirom na to da je agencija usko vezana za Njemačku kroz vlasnika Jukija, većina partnera i klijenata su iz Njemačke koji djeluju na području Japana, kao što su Bajern Minhen, Šalke 04, Verder Bremen, Majnc... - rekao je Dizdarević.

Što se tiče razlike između naših i dječaka iz Japana, ona se očituje, kao prvo, u visini.

- Japanci su prirodno niži, ali su veoma dobri u baratanju s loptom, tehnički su svi na visokoj razini. Naši igrači su dosta žustriji u duelima, dok Japanci u duele ulaze s dosta respekta, što ima i kulturološku pozadinu.

Nedostaju im fudbalska lucidnost te pozitivna drskost i bezobrazluk, koju naši fudbaleri posjeduju. To se, također, može opravdati tim kulturološkim aspektom. Japanci funkcioniraju tako da će ono što im kažete, i učiniti, sigurno ne ni manje, a vrlo rijetko nešto više, jer ne posjeduju određenu dozu fudbalske kreativnosti - kaže Dizdarević.

Posebno iskustvo je život u Japanu, za koji naš sagovornik kaže da je najuređenija država u kojoj je boravio.

- Svi se odgajaju s visokim moralnim normama. Tradicija je mnogo pomiješana sa savremenom kulturom, što život u Japanu čini još zanimljivijim. Inače, aktivno učim japanski jezik i nadam se da ću se u što skorije vrijeme moći sporazumijevati sa svojim igračima bez prevodioca.

U početku sam ovdje bio sam, a početkom ove godine pridružile su mi se supruga i naša četveromjesečna kćerka, koje mi dodatno uljepšavaju život. Svaki slobodan trenutak koristimo da istražujemo znamenitosti Tokija i okolice - rekao je Dizdarević.


Ovdje zbog Osima, Vahe i Lugušića svi znaju za BiH

Dizdarević naglašava da u dalekom Japanu svi oni koji su u sportu, znaju za Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući Ivici Osimu, Vahidu Halilhodžiću i Enveru Lugušiću, koji su bili angažirani u japanskoj reprezentaciji.

- Najdublji trag je ostavio Ivica Osim, kojeg ovdje, zaista, svako zna. Vaha i Luga su bili tu kad sam dolazio u Japan i upravo su mi oni olakšali dolazak. Za mladog trenera velika je stvar kupiti savjete i učiti od ljudi kao što su Halilhodžić i Lugušić - kaže Dizdarević.



Titula na Koševu

Kenan prati bh. fudbal i nada se da će njegovo Sarajevo u maju podići šampionski pehar.

- Pratim prvi tim kluba s Koševa, ali i Akademiju FK Sarajevo. U stalnom sam kontaktu sa prijateljima i trenerima iz Akademije, kojima, također, želim mnogo uspjeha.

Pratim još neke klubove, jer ih vode moji prijatelji. U stalnom sam kontaktu s njima. Drago mi je kad vidim mlade trenere na klupama naših klubova - kaže Dizdarević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.