NOGOMET

Mijenjaj naslovnicu, mijenjaj sve: Fudbal ne donosi samo dramu na travnjaku, pitajte urednika "Daily Maila"

Screenshot, Twitter

A. ČULIĆ

9.5.2019

Izvještaji su bili spremni, naslovne strane ili poleđine čekale samo da se pritisne enter, ali avaj. Ne mogu to da znaju mladci zaposleni po raznim portalima kojih ima kao gljiva poslije kiše, niti frustraciju novinara i urednika u tim trenucima mogu osjetiti oni koji to nisu doživjeli. 

Recimo, kao što je slučaj želio da ovaj novinar brzinom munje reagira kada nam je Cavelas zadao smrtonosni udarac onom šutinom ničim izazvanom na utakmici u Pireju. Izabranici Mehmeda Baždarevića trebali su dobiti jedno 5-6 naprema nula, ali je bilo tragičnih 1:1 zbog čega ne vidjesmo Evropskoga prvenstva.

Treba da pritisneš enter, da sutra osvane ocjena devet Miralemu Pjaniću, ali onda moraš u dvije minute sve da promijeniš, jer štamparija ne može čekati. A onda ne može ni ocjena devet.

Pogodak Lukasa Moure (Lucas) u 95. minuti protiv Ajaksa reafirmirao je sjećanje na standardne uredničke probleme u novinama i magazinima kojih je sve manje. Urednik "Daily Maila" sinoć je u 94. minuti imao jednu naslovnicu, a onda je u 95. morao sve promijeniti.

- Tako vam i treba kad nemate vjere - napisao je jedan korisnik na Twitteru, koji je kritizirao redakciju "Daily Maila" što u 94. minuti nije vjerovala.

No, kritičar, zapaža to novinar 24sata.hr, vjerojatno ne zna da u ovakvim situacijama, ne samo da postoje dvije ili tri verzije naslovnice, već postoje i barem dvije verzije teksta, spremnog za slanje.

Prva verzija naslovnice, zapravo posljednje strane, koju su Englezi imali spremni u 94. minuti utakmice, bila je "Heartbreak". Bio je već spreman i tekst o herojskoj predstavi Tottenhama koja je završila "slomljenim srcem".

Samo minutu kasnije Lukas Moura (Lucas) zabio je za 3:2 i prolaz engleskog kluba i naravno iz rukava je izvađena druga naslovnica "Moura The Same". 

Koliko god oni međutim bili naviknuti i spremni na slična dešavanja, morate priznati da je magičan posao urednika naslovnice, novinara, reportera. Koliko je inventivnosti potrebno za reagirati na pravi način.

- Naslovnica je spremna. Spreman je i tekst. Minuta je 94. A onda Moura zabije i sruši Ajaks. Ali ne samo Ajaks, sruši i naslovnicu. Pa u nekoliko minuta pretrčiš kao lijevi bek Totenhama da bi poslao novu - riječi su Tonija Mura (Tony Moore), novinara "Daily Maila".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.