ZVIJEZDE

Džejmi Vardi: Boem s fudbalskih travnjaka

Njegova životna priča i uspjeh su idealan scenario za „Hollywood“

Vardi: Krupnim koracima napredovali i on i klub. Agencije

Piše: A. Milišić

1.2.2021

Moderni fudbal nametnuo je neki novi sistem vrijednosti u kojem novac ima glavnu ulogu, a igra zasnovana većinom na taktici i ustaljenim šablonima sve više potiskuje fudbalsku romantiku ne ostavljajući mnogo prostora igračima za kreativnost i slobodu kakvu su nekada imali.

Trnovit put

Napadač Lestera i bivši reprezentativac Engleske, Džejmi Vardi (Jamie Vardy), jedan je od posljednjih boema na fudbalskim terenima. Prošao je trnovit put od radnika u fabrici za proizvodnju medicinskih pomagala do titule prvaka Engleske i najboljeg strijelca Premijer lige, a ipak je ostao onaj isti dječak kojeg sretnim čine sitnice, a ne novac i materijalne stvari.

Prve fudbalske korake napravio je u Šefild vensdeju gdje su ga kao 16-godišnjaka proglasili netalentovanim. Mnogim tinejdžerima takav šok bi vjerovatno poljuljao samopouzdanje i srušio snove, ali ne i Vardiju.


Džejmi Vardi. Agencije

Za niželigaša Stoksbridž potpisao je 2003. godine i narednih sedam godina zarađivao 30 funti sedmično igrajući za taj klub. 

Paralelno se zaposlio u fabrici za proizvodnju medicinskih pomagala, a uz sve to je sa svojim društvom redovno posjećivao utakmice Šefild vensdeja, pa je, kao i svaki vatreni navijač, nerijetko znao upasti u probleme. 

Uhapšen je zbog tuče ispred jednog puba 2007. godine i narednih šest mjeseci morao je nositi elektronsku narukvicu, a svakog vikenda do 18:30 sati javljao se u policijsku stanicu.

Dešavalo se čak da na gostujućim utakmicama mora izaći iz igre na poluvremenu kako bi stigao u stanicu. U ljeto 2010. godine prešao je u Halifaks, godinu dana kasnije u Flitvud, odakle je 2012. stigao u Lester koji se tada takmičio u Čempionšipu.


Vrhunac karijere

Krupnim koracima napredovali su i Vardi i Lester, a kruna svega bio je senzacionalni naslov prvaka Engleske osvojen u sezoni 2015./16. Vardi je sa 27 godina prvi put bio starter u Premijer ligi, a prvi gol za "Lisice" postigao je u meču sa Mančester junajtedom. 

Više nema narukvicu, ali možda bi „Crveni đavoli“ bolje prošli da je imao i da se nakon prvog poluvremena morao javiti u policijsku stanicu.

Nakon osvajanja titule prvaka Engleske nastavio je rešetati protivničke mreže i postao jedan od najboljih napadača na svijetu. Usput je oborio rekord Premijer lige postigavši gol u 11 uzastopnih utakmica. Prošle sezone je bio najbolji strijelac lige sa 23 gola, iako mu to nije najbolji učinak u karijeri. 

Vardi: Prošle sezone najbolji strijelac Premijer lige sa 23 gola. Agencije

Tokom pet godina u najboljoj ligi na svijetu ušao je u „Klub 100“ postigavši 114 golova, a već do kraja ove sezone mogao bi prestići legendarnog Stivena Džerarda (Steven Gerrard) koji se nalazi na 18. mjestu vječne liste sa 120 golova u dresu Liverpula.

Za reprezentaciju Engleske debitovao je 2015. godine i postigao sedam golova u 26 nastupa, a od nacionalnog dresa se oprostio tri godine kasnije ostavljajući prostor selektoru za pomlađivanje ekipe.

Vardi: Sedam golova u 26 nastupa za reprezentaciju Engleske. Agencije

Vjeran klubu

Dok su ostale zvijezde Lestera postepeno napuštale klub kako bi zadovoljile lične ambicije, Vardi je odbio sve ponude i ostao vjeran klubu s kojim se popeo na vrh. 

Razlog tome možda leži u njegovoj skromnosti i drugačijem pogledu na svijet, onaj nematerijalni, koji gaji prave vrijednosti i sreću pronalazi u malim stvarima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.