FK SARAJEVO

Na današnji dan napustio nas je legendarni Ibrahim Biogradlić

Tokom čitave igračke karijeru nastupao je za Fudbalski klub Sarajevo

Biogradlić: Za bordo tim odigrao 378 utakmica. FK Sarajevo

Piše: G. Šumar

20.2.2021

Na današnji dan prije šest godina napustio nas je legendarni igrač Fudbalskog kluba Sarajevo Ibrahim Biogradlić.


Od Udarnika do Sarajeva

Podsjetimo, Biogradlić je rođen 8. marta 1931. godine u Sarajevu, a svoje prve fudbalske korake napravio je u svojoj 15 godini u omladincima Udarnika. U oktobru 1946. godine, kada dolazi do spajanja Udarnika i Slobode, te stvaranja novog kluba - Torpeda, koji kasnije mijenja naziv u Sarajevo, Biogradlić se priključuje novom timu.

- U počecima fudbalske karijere istakao se kao lider, veliki radnik i izuzetno talentovan odbrambeni igrač. Krajem 1950. godine, on se priključuje prvom timu Sarajeva, za koji je debitovao protiv Rabotnika. U nadolazećoj sezoni, Biogradlić je upisao četiri nastupa, a 1952. godine postao neizostavan član prve jedanaestorke Sarajeva - saopćeno je iz FK Sarajevo.

Biogradlić je nastupao za mladu reprezentaciju Jugoslavije, a potom i za seniorski tim, a učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine, kada se u Sarajevo vratio sa srebrnom medaljom. Prije završetka igračke karijere, Biogradlić je postao tehnički direktor koševskog kluba, a od dresa prvog tima Sarajeva oprostio se osvajanjem šampionske titule u sezoni 1966/67.



Rekorder po broju odigranih utakmica

- U prvoj šampionskoj generaciji našeg kluba, njegov doprinos ogledao se u 15 odigranih utakmica, ističu u sarajevskoj Titovoj 38b.

Nakon 17 godina, karijeri Biogradlića došao je kraj. Tokom čitave igračke karijeru nastupao je za Fudbalski klub Sarajevo. Ukupno, odigrao je 378 utakmica, te je u historiji kluba s Koševa igrač sa najviše zvaničnih nastupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.