BARCLEONA

Bartomeu i njegov saradnik provode noć u pritvoru

Sutra će biti sprovedeni pred suca

Bartomeu: Osumnjičen za moguću financijsku štetu nanesenu klubu. AGENCIJE

A. Vatreš

1.3.2021

Barcelonin donedavni predsjednik Džozep Marija Bartomeu (Josep Maria Bartomeu) te predstojnik njegovog kabineta Haume Masferer (Jaume Masferrer), uhapšeni su u ponedjeljak pod sumnjom za nanošenje finansijske štete klubu prilikom ugovaranja posla s jednom kompanijom, provest će noć u pritvoru policijske stanice, rekla je njihova advokatica.

- Obojica su iskoristila svoje pravo da ne odgovaraju na pitanja policije. Sutra će oko 9 sati biti sprovedeni pred suca - rekla je u ponedjeljak navečer advokatica Olga Tubau čije riječi prenose novine La Vanguardia, prenosi Hina.

Bartomeu i Masferer, koji su napustili klupske funkcije u oktobru, bili su privedeni dok su se nalazili u svojim domovima. Iz Barcelononih ureda podno nogometnog stadiona Kamp Nou odvedeni su i generalni direktor Oskar Grau (Oscar) te šef pravne službe Romn Gomez Ponti. Nakon što su predvečer dovedeni na ispitivanje u policijskoj stanici pušteni su kućama.

Katalonska policija je oko 11 sati ujutro ušla u klupske prostorije pregledavajući dokumente, a u 17 sati se još uvijek nalazila u njima, zbog čega je bio zabranjen ulazak zaposlenicima. Zaposlenicima nije bio dopušten niti "online" rad od kuće kako ne bi poremetili istragu.

- Nastavno na jutrošnji ulazak katalonske policije u prostorije stadiona Kamp Nou, sukladno sudskom nalogu, a vezano za ugovoranje usluga nadgledanja društvenih mreža, Barcelona je u potpunosti ponudila saradnju sudskim vlastima i policiji kako bi se razriješio predmet ove istrage - navela je Barcelona u priopćenju.

- Policija je zatražila informacije i dokumente isključivo vezane za ovaj slučaj. Barcelona maksimalno izražava presumpciju nevinosti osoba na koje utječe istraga - dodala je.

Privedeni dužnosnici osumnjičeni su za moguću financijsku štetu nanesenu klubu prilikom potpisivanja ugovora s kompanijom I3Venture, čije je sjedište u Barceloni također pretražila policija u ponedjeljak. Osim za preplaćivanje usluge te kompanije sumnjiče se i za primanje novca od nje, kao zahvalu za potpisivanje ugovora. Afera je nazvana "Barcagate".

Barcelona je krajem 2017. godine angažirala I3Venture kako bi pratila sadržaj na društvenim mrežama, odnosno što se se piše i objavljuje o Barceloni, te istovremeno uljepšavala klupski imidž. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.