ROĐENI

Na današnji dan 1987. godine Veležu je oteta titula na Tušnju

U Tuzli, na stadionu Tušanj, u okviru posljednjeg, 34. kola sezone 1986/87 "Rođenim" je pobjeda donosila toliko željenu titulu prvaka, a Slobodesu trebali bodovi za opstanak u Prvoj ligi bivše Jugoslavije, podsjećaju iz FK Velež

Utakmicu su obilježili i neredi na tribinama. FK Velež

Piše: G. Šumar

14.6.2021

Na današnji dan, 14. juna 1987. godine, odigrana je utakmica koja je ostala u ružnom sjećanju igračima i navijačima Veleža. 


Dva penala

- U Tuzli, na stadionu Tušanj, u okviru posljednjeg, 34. kola sezone 1986/87 "Rođenim" je pobjeda donosila toliko željenu titulu prvaka, a Slobodesu trebali bodovi za opstanak u Prvoj ligi bivše Jugoslavije, podsjećaju iz FK Velež.

Za "Rođene su tada igrali: Tanović (Petranović), M. Hadžiabdić, G. Jurić, Kalajdžić, Đurasović, Barbarić, Kajtaz, Tufek (Gudelj), P. Jurić, Međedović, Tuce. Trener: Dušan Bajević, a Slobodu: Marić, Ibrić, Tošić, Miljanović, Verlašević, Memišević, Smailović, Milošević (Mrkić), Krajišnik, Lukić, Milkanović.

Velež je odlično otvorio utakmicu te poveo golom Tuce u 6. minuti. A onda je na scenu stupio sudija Stjepan Glavina iz Klisa, koji vrlo brzo pokazuje na penal za domaćina, nakon kojeg je Milošević pogodio za 1:1. Pred kraj utakmice, u 79. minuti, još jedan penal za Slobodu, nakon kojeg Miljanović pogađa za 2:1, te tako donosi pobjedu za opstanak, a "Rođeni" ostaju bez zaslužene titule prvaka, kojom se okitio FK Partizan.


Neredi na tribinama

- Prije kraja utakmice, među navijače Veleža upadaju pripadnici tadašnje milicije i specijalci koji ih uz grubu primjenu sile tjeraju van stadiona. Mnoge su te slike posjetile na Hejsel, ali na svu sreću nije bilo smrtnih posljedica - podsjećaju "Rođeni".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.