EURO 2020

Česi se nadaju reprizi utakmice sa Eura iz Portugala

Češka i Nizozemska su na prvenstvu održanom 2004. godine odigrale utakmicu sa pet golova

Češka: Nizozemska je danas ipak favorit. AFP

E. Ćosić

27.6.2021

Danas se od 18:00 sati igra treća utakmica osmine finala Evropskog prvenstva, a sastaju se Nizozemska i Češka. Kada su se ove dvije ekipe sastajale prethodna četiri puta, uvijek su budile sjećanje na triler utakmicu Evropskog prvenstva 2004. godine kada je Nizozemska vodila sa 2:0, da bi Češka preokrenula i slavila sa 3:2 u utakmici 2. kola grupe D.

Povela je Nizozemska golom Boume u 4. minuti, da bi Van Nistelroj (Van Nistelrooy) u 19. minuti udvostručio prednost. Četiri minute kasnije Jan Koler (Koller) smanjuje zaostatak svog tima, a u 71. minuti je Milan Baroš, koji je odigrao fenomenalan turnir i sa pet golova bio najbolji strijelac turnira, pogodio za 2:2. Triler i fudbalski klasik svojim pogotkom u 88. minuti riješio je Vladimir Šmicer.




Na kraju su obje selekcije prošle grupu, a iza sebe su ostavili Njemačku i Latviju. Zanimljivo da su Česi u sve tri utakmice grupne faze ostvarili pobjede nakon preokreta. U narednoj rundi su eliminisali Dansku, da bi ih u polufinalu zaustavili Grci, ispostavit će se kasnije, prvaci Evrope. Nizozemci su također došli do polufinala, ali bolji su bili fudbaleri domaće selekcije Portugala.

Nakon trilera na Euru u Portugalu, Nizozemska i Češka su se sastale još četiri puta. Po dva puta su odmjerili snage u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2006. i u kvalifikacijama za prošlo izdanje evropske smotre najboljih. Nizozemci su ostvarili dvije identične pobjede sa po 2:0 u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a Česi su se osvetili u kvalifikacijama za Euro 2016. ostvarivši dvije pobjede rezultatima 2:1 i 3:2. 

Pet posljednjih međusobnih susreta Nizozemske i Češke. TWITTER

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.