EURO 2020

Edin Ćurić iz Brede za „Avaz“: De Jong razmišlja pet koraka unaprijed

Analiza igre nizozemske reprezentacije s osvrtom na utakmicu protiv Češke

Edin Ćurić. Arhiva

Piše: G. Šumar

27.6.2021

Nizozemska reprezentacija je u grupnoj fazi Evropskog prvenstva igrala u sistemu 1-3-5-2, a u posjedu lopte protivnika bila je to formacija 1-5-3-2.


Nizozemski sistem

- Tako je riješena dilema u nogometnim krugovima i javnosti da li igrati u standardnom nizozemskom sistemu 1-4-3-3 ili slijediti primjer Luj van Gala (Louis van Gaal) sa SP 2014 i Ronalda Kumana (Koemana) iz kvalifikacije za Euro 2020 koji su uspješno implementirali novi sistem igre 1-3-5-2 - analizira nekadašnji as kluba s Grbavice Edin Ćurić (58), koji je trenutno šef struke nizozemskog Kapela, te dodaje:

Pobijedili su sve tri utakmice u grupi i prikazali na momente uvjerljivu i kvalitetnu igru. Kao dobre stvari u igri su se pokazale da je Stekelenburg najbolje rješenje za golmana, jer svojim velikim iskustvom odaje sigurnost i pozitivno djeluje na cijeli tim. Demfris je, kao desni bočni vezni, bio najbolji igrač i strijelac. Pridodavanje iz drugog plana, asistencije i efikasnost su nešto novo u njegovoj igri. No, njegovom načinu igre više odgovara sistem 1-3-5-2.

Dva centralna odbrambena igrača Stefan de Fraj (Vrij) i Matijas de Liht (Matthijs de Light) igraju u Italiji i među najboljim su igračima na svojim pozicijama.

- Blind je kao treći centralni odbrambeni igrač izvanredan u izgradnji napada. Njegovi pasovi između linija protivnika su skoro uvijek milimetarski precizni. Vrlo je bitno da sva tri ova igrača igraju u prvoj postavi i na svojim pozicijama. To je moguće samo u sistemu 1-3-5-2. Lijevi bočni vezni igrač je Patrik van Anholt, koji već godinama u Engleskoj igra na toj poziciji i često u istom sistemu. Pokazao se kao bolje rješenje od nekih mladih igrača koji igraju u nizozemskom prvenstvu i skoro uvijek u sistemu 1-4-3-3. U veznoj liniji igraju još Marten de Ron, pravi defanzivni vezni igrač, koji s Atalantom igra stalno u gore navedenom sistemu i posjeduje automatizam u igri. Frenki de Jong, također, s Barcelonom je cijelu sezonu igrao u gore navedenom sistemu, kao i Vajnaldum na poziciji 10 kao kapiten, kreator igre, asistent i strijelac - analizira Ćurić, koji živi u okolini Brede.


Ćurić (desno) s predsjednikom Kapela: Očekuju danas pobjedu. Arhiva

Pregled igre

Od De Jonga kreću sve akcije.

- On precizno zna kada igru treba smiriti, a kada ubrzati. U stanju je da pronađe najbolje rješenje i kad je okružen trojicom protivnika. Za dobrog veznog igrača kažu da razmišlja korak unaprijed. Frenki razmišlja pet koraka unaprijed. Kao što sam i prije nekoliko godina govorio, od drugih graditelja igre ga razlikuje to što je brz u prenošenju lopte na polovinu protivnika, loptu ima stalno pod kontrolom i vrlo rijetko je gubi.

 Ima izvanredan pregled igre i pravovremeno djeluje u svakoj situaciji. Kao njegov bivši trener (u Viljem II U-19 – op. a.) veoma sam ponosan i smatram ga već jednim od najboljih veznih igrača svijeta - ističe Ćurić.

U napadačkoj liniji, uz Memfisa Depaja (Memphis Depay), igraju Vaut Veghorst (Wout Weghorst) ili Donezl Malen (Donyell).

- U grupnoj fazi Frank de Bur se odlučio za visokog napadača Veghorsta, ali protiv Češke u osmini finala (danas, 18 sati) će skoro sigurno igrati Malen. On je brz i odlično funkcionira u tandemu s Depajem. Sve su ovo argumenti zašto je Nizozemska promijenila način igre. Oni lako mogu da pređu, u toku igre, na stari 1-4-3-3 sistem. Blind može da igra kao lijevi bočni odbrambeni igrač, a Demfris kao desni. U tom slučaju, umjesto Van Anholta može da uđe u igru desni bočni napadač Steven Bergeisi da s Depajem na poziciji devet i Malenom na poziciji 11 čini napadački trio. Selektor De Bur je sigurno mišljenja da Bergeis može igrati samo u sistemu 1-4-3-3 i ako igra visoki napadač Veghorst, zbog njegovih dobrih centaršuteva.

Ćurić smatra da Bergeis, jedan od najboljih strijelaca u nizozemskom prvenstvu, može igrati i na poziciji 10.

- Posjeduje odličan pas, nevjerovatno dobar i precizan šut te neočekivanu ideju u malom prostoru. To je samo jedna od taktičkih pretpostavki. Bez obzira na to što su reprezentaciju ranije napustili povrijeđeni Luk de Jong i Van de Bek, Nizozemska ima na raspolaganju široku selekciju igrača.

Najvažnije je da ekipa ostane fokusirana na rezultat i da ne podcijeni protivnika. Češka reprezentacija je neugodna ekipa, što su i pokazali u grupnoj fazi. Igrali su neriješeno s Hrvatskom i pobijedili Škotsku. Od Engleske su izgubili samo 1:0. Ipak, među 16 najboljih evropskih ekipa nema laganog protivnika. Nadam se pobjedi Nizozemske i želim im mnogo sreće – zaključio je Ćurić

Inspiracija asova

Današnja druga utakmica Belgija – Portugal (21 sat) je okršaj dva favorita za titulu.

- Belgija u ovom susretu treba pokazati da nije uvijek smo favorit na papiru. Obje ekipe odlikuje igra s mnogo veznih igrača. Akcent je na dobrom posjedu lopte. Portugal posjeduje i brzu kontru preko Ronalda, Bernarda Silve i Dioga Žote. Portugal igra u sistemu 1-4-3-3, koji u momentu posjeda lopte protivnika prelazi u sistem 1-4-5-1, jer, za razliku od Ronalda, Silva i Žota, imaju i defanzivni učinak. Moguće je da će u susretu s Belgijom mijenjati sistem, mada njihov selektor to skoro nikada ne radi. S druge strane, Belgija nikad ne mijenja sistem. Oni igraju već godinama s tri centralna odbrambena igrača. U veznoj liniji igraju s pet, ponekad i šest pokretljivih igrača, koji imaju izvanredne napadačke kvalitete. Lukaku je istureni centralni napadač. Belgija je najopasnija iz tranzicije nakon osvojene lopte, jer ima Lukakua, koji dobro zadrži brzo upućenu dubinsku loptu i uposli brze igrače koji se pridodavaju. Ovu neizvjesnu utakmicu, vjerovatno, odlučit će inspiracija jednog od mnogobrojnih asova u obje selekcije - prognozira Ćurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.