EURO 2020

Mario Vrančić iz Stouka za "Avaz": U Engleskoj je velika euforija, "Tri lava" idu na krov Evrope

Sad imaju odličnu priliku za treću sreću, budući da se i sama završnica igra na Vembliju

Mario Vrančić. FC Stoke

Piše: G. Šumar

5.7.2021

Naš povremeni fudbalski reprezentativac Mario Vrančić (32), koji sigurno zaslužuje veću pažnju selektora „Zmajeva“ Ivajla Peteva (Ivaylo), prenio nam je dio atmosfere iz Engleske, odnosno Stouk on Trenta, gdje je danas predstavljen kao pojačanje Stouk sitija.


Nogometna groznica

- Ovdje je velika nogometna euforija, mislim da Englezi idu na krov Evrope. Igraju dobro, rastu iz utakmice u utakmicu. Svi su zadovoljni, bar do sada... Imaju dobru ekipu i velike šanse da osvoje Evropsko prvenstvo. Ipak, do polufinala su stigli bez primljenog gola, uz gol-razliku 8:0 - rekao je Vrančić za „Dnevni avaz“, nakon što su „Tri lava“ deklasirala Ukrajinu (4:0) i plasirali se u polufinale Eura 2020, te dodao:

- Nakon korona krize u Engleskoj je ponovo prava, poznata nogometna atmosfera. Sve je normalno, otvoreni su restorani, pabovi... gdje se, također, gledaju utakmice. Kao i vani, u baštama na trgovima. Baš mi je drago što su ponovo otvorene i kapije stadiona, na Vembliju će na polufinalu i finalu biti više od 60 hiljada gledalaca. Sve je ponovo normalno, bar tako izgleda.

Englezima će to biti treće polufinale u historiji, a u dosadašnja dva su poraženi od Jugoslavije (0:1 - 1968. godine) i Njemačke (nakon penala - 1996.).

- Sada imaju odličnu priliku za treću sreću, budući da se i sama završnica igra na Vembliju.

Ipak, mogu li Danci u srijedu iznenaditi „Tri lava“?

- Očekujem tešku utakmicu, i Danska je dobra. Sve je moguće, ali moj favorit je Engleska, kao i Španija.

Znači li to da će Španci sutra preskočiti Italijane?

- Teško je prognozirati. Bit će to čvrsta utakmica, ali nadam se da će proći Španija. Nisam gledao baš sve utakmice Eura, ali po onome što sam vidio, Engleska je bila najbolja. Ne znam, volim način igre Španaca, ali bar do sada su više pokazali Englezi.


Novi klub

Danas ste predstavljeni kao novi igrač Stouk sitija. Kakva su očekivanja?

- Već sam potpisao ugovor, godina plus godina - u nedjelju nam je rekao Vrančić i dodao:

- Sve je riješeno... Bilo je još ponuda, iz Mađarske, odnosno Fehervara, te Rijeke, Derbija, Mildlsbroa, ali sam se na kraju odlučio za Stouk. Šta da kažem, nego zadovoljan sam, Stouk je veliki klub. Top. Još samo da se uklopim u tim i odigram kako treba. Ekipa je prije sedam-osam dana počela pripreme, a ja ću im se priključiti odmah.

Gordi Albion

Službeni nadimak reprezentacije Engleske je „Tri lava“, a koristi se i „Gordi Albion“. No, to je za Engleze pogrdan nadimak. Naime, riječ Albion je najstariji naziv za Britaniju. U starogrčkom znači „bijela zemlja“ kako su Evropljani nazivali britanski otok jer su s mora do izražaja dolazile bijele stijene na obalama kod grada Dovera. U keltskom jeziku Albion znači zemlja ili svijet. Nadimak „Gordi Albion“ Englezima su dali Francuzi jer su ih smatrali prevrtljivom i lažljivom nacijom, te su u vrijeme Francuske revolucije nazivali Englesku Perfidni ili Gordi Albion. Taj nadimak se zadržao i danas, ali se odnosi samo na nogometnu reprezentaciju. Naravno, Englezi sebe ne nazivaju pogrdnim nazivom Gordim Albionom već su sebi dali nadimak „Tri lava“ koji je logičan jer imaju tri lava na službenom grbu na dresu.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU u kojoj možete osvojiti „PlayStation“, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.