POLUFINALE EURA

Na Vembliju sudar evropskih divova u bici za posjed

Večerašnji dvoboj Španije i Italije propustit će povrijeđeni Florenci i Spinacola u Italiji, dok je kod Španije pod upitnikom Sarabija

Italijani se nalaze u fantastičnoj formi. UEFA

Piše: M. Kadić

6.7.2021

Italijani igraju čvrst i istovremeno atraktivan fudbal u posljednjih par godina, a njihova nedavna serija od čak 11 pobjeda u nizu bez primljenog gola (do utakmice sa Austrijom u osmini finala) najbolje govori o formi Azura s kojom su stigli na  Euro 2020..

Protiv Austrije u osmini finala malo su popustili i umalo ispali, koliko zbog bespoštedne borbe Austrijanaca toliko zbog opuštenosti Italijana koji to sebi nisu smjeli dozvoliti, pa će večeras protiv Španije (21 sat, Vembli) morati biti mnogo oprezniji u odbrani.

Doduše, protiv strašnog sastava Belgije pokazali su Azuri koliko su jaki (2:1) i da mogu odigrati najbolje kada je to najviše i potrebno, te su danas zasluženo u Top 4.

Selektor Italije je prokomentarisao nadolazeći meč, ali se i osvrno na nemogućnost dolaska italijanskih i španskih navijača u London zbog korona pravila Velike Britanije, pa će tako na vjerovatno skoro popunjenom Vembliju biti uglavnom Englezi koji su prošli cijeli proces vakcinacije.

- Italija još nije u finalu. Neće biti lako, moramo odigrati svaršeno, Španija je vrhunska ekipa. Kakve su nam šanse za plasman u finale? 50 posto. Iako neće biti mnogo italijanskih navijača na Vembliju, bolje igrati pred punim stadionom nego pred praznim. Ali, naravno da nije pošteno da nema Italijana na tribinama, barem pola stadiona. Nije fer prema Italiji i Španiji, rekao je uoči meča selektor Italije Roberto Manćini (Mancini), koji vjerovatno neće moći računati na Alesandra Florencija (Alessandro Florenzi) zbog povrede, te sigurno na Leonarda Spinacolu (Spinazzola) koji je završio nastup na Euru zbog teške povrede Ahilove tetive. 

Enrike gradi jednu novu generaciju selekcije Španije. UEFA

Na drugoj strani Španija je na turnir stigla sa ambicijama da dogura što dalje, a zbog činjenice da u ekipi nemaju nijednog igrača Reala i zbog većeg broja mlađih igrača u timu, malo ko im daje šanse da mogu do kraja.

Ipak, Luis Enrike (Enrique) malo pomalo gradi jednu novu generaciju Španije koja tek treba da zasija na najvećoj sceni.
Ono što bi mogao biti problem Španiji jeste veći umor, jer dva puta su morali u produžetak da bi se našli među četiri najbolje reprezentacije na turniru. 

- Mi smo lideri u posjedu lopte, ali oni su također tim koji može držati loptu. To će biti prava bitka. Italijani se znaju prilagoditi i igrati bez lopte. Naš je cilj jasan, želimo loptu. Želimo igrati s loptom i radije imamo posjed, a ako je nemamo, prilagodit ćemo se, istaknuo je španski selektor Luis Enrike, koji skoro sigurno neće moći računati večeras na povrijeđenog Sarabiju.


"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.


Kladionica Mozzart na pobjedu Italije daje kvotu 2,65, dok je kvota na pobjedu Španije 2,85. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.