EURO 2020

Husref Musemić za "Avaz": Italija je zasluženo na tronu

Engleska je bila privilegirana, jer je skoro sve utakmice, osim samo jedne, igrala u Londonu, rekao je trener Tuzla Cityja

Husref Musemić. Tuzla City

Piše: G. Šumar

13.7.2021

Naš istaknuti fudbalski stručnjak Husref Musemić (60) smatra da je reprezentacija Italije zasluženo došla na krov Evrope, nakon što je boljim izvođenjem jedanaesteraca u velikom finalu Eura 2020 odigranom na londonskom Vembliju pobijedila Englesku 4:3 (1:1).


Reakcija Manćinija

- Po poluvrijeme je pripalo objema ekipama - konstatira Musemić u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodaje:

Englezi su rano otvorili utakmicu golom, što im je donijelo dodatnu snagu i energiju. Već u drugom poluvremenu igru je preuzela Italija, nakon što je Roberto Manćini (Mancini) napravio dosta izmjena. Italijani su u nastavku utakmice izgledali puno bolje, sredinom drugog poluvremena su i izjednačili, te do kraja utakmice imali dominaciju. Generalno, kad sve sagledam, mislim da je Italija zaslužila da osvoji titulu.

Prije Eura 2020 skoro svi su na tronu očekivali Francuze. Jesu li Vas iznenadili „Azuri“?

- Teško je sada bilo šta, odnosno ko je iznenađenje u ovom ili onom smislu. Jer, sve ono što se dešavalo posljednjih godinu i po – od pandemije koronavirusa i odgode Evropskog prvenstva do činjenice da su igrači premoreni, teško je sada donositi neke ocjene ko je to razočarao, a ko nije. Ili je iznenađenje.

Dosta faktora je utjecalo na konačan plasman.

- Tako je. Igrači su premoreni, odigrali su puno utakmica tokom dvije spojene sezone, pa ta korona, pa sva ta putovanja. Naprimjer, Engleska je bila privilegirana, jer je skoro sve utakmice, osim samo jedne, igrala u Londonu. A drugi su putovali, neko više, neko malo manje. I sve te kontrole, putovanja, sve je to što iziskuje dodatni napor, nervozu. Zbog svega toga teško je konstatirati ko je iznenađenje, a ko razočarenje.

Također, igralo se po tom nekom novom formatu. Nekako mi se čini da je UEFA sve isforsirala, samo da se odigra Euro. Ali generalno, iznenađen sam kvalitetom fudbala, s obzirom na sve nabrojane razloge. Ipak, bilo je i veoma dobrih utakmica, iako su igrači i premoreni i prezasićeni fudbalom. Teško je tu bilo naći motiv. One reprezentacije koje su imale veći taj patriotski motiv - nacionalni naboj, dale su ili pokazale više.


Husref Musemić. Arhiva

Donaruma i Mbape

Italijani su poznati po tome...

- I samo intoniranje njihove himne pokazuje koliko su oni pod adrenalinom. Također, prijatno me iznenadila u prvom krugu Mađarska – to je taj neki patriotizam ili nacionalni naboj, što daje dodatni kvalitet.

Kako gledate na činjenicu da je golman Italije Đanluiđi Donaruma (Gianluigi Donnarumma) proglašen za najboljeg igrača Eura 2020?

- Zašto ne, i golman je sastavni dio tima. Znao sam i prije da je on kvalitetan golman, a to je i dokazao. Fizički djeluje impozantno. Neki su više očekivali, naprimjer, od Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) i još nekih, ali je teško reći bilo šta pametno, jer ponavljam, svi oni su preopterećeni i ne znam koliko mogu pronaći motiva u svemu tome.

Klupski problemi

Trener Tuzla Cityja osvrnuo se i na završne pripreme pred ovosedmični start premijerligaške sezone.

- Imamo dosta promjena u igračkom kadru. Vidjet ćemo, dok se ne počnu igrati prvenstvene utakmice teško je davati (pr)ocjene. Većina klubova u našoj državi ima puno problema, puno igrača je promijenilo klubove. Osim Veleža i Borca, koji su najmanje mijenjali. E, sad kako će se to odraziti na rezultate klubova, pa i Tuzla Cityja, ne znam. Vidjet ćemo, vrijeme će pokazati - zaključio je Musemić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.