ITALIJA

Serija A će od naredne sezone zabraniti zelene dresove

Čelnici lige odluku donijeli zbog vlasnika TV prava, ali i daltonista

Sasuolo: Timu sa Mapeija je sav u zelenom. TWITTER

E. Ćosić

16.7.2021

Čelnici italijanske Serije A donijeli su zanimljivu odluku. Naime, od sezone 2022/23 u elitnom razredu fudbala na "Čizmi" bit će zabranjeni dresovi zelene boje.

Lacio je naprimjer prošle sezone imao gostujući dres drečavo zelene boje, Atalantina treća garnitura je bila također zelena, ali problem je napravljen Sasuolu koji je domaći i gostujući dres dizajnirao u toj boji, koja dominira i grbom kluba sa Mapeija.

Razlog ovakve odluke čelnika lige je nešto slabija vidljivost igrača u takvoj opremi na zelenom travnjaku, što se ne sviđa televizijskim kućama, koje daju milionske iznose za TV prava. 

Svoju odluku šefovi lige opravdali su i kao vid pomoći sudijama i gledateljima na stadionu, ali i samim fudbalerima, koji će moći bolje raspoznavati svoje saigrače. Kako bi se klubovi bolje pripremili, pravilo je već doneseno, ali će vrijediti tek od iduće sezone. Među njima je i ono da cijela oprema koju čine dres, šorc i štucne moraju biti u istoj, prevladavajućoj boji, ako se koristi više od tri boje.

Sve je to, izgleda, na korist gledatelja ispred malih ekrana, pogotovo onih s daltonizmom, koji teže razlikuju protivničke ekipe, pogotovo one u zelenim dresovima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.